top of page
  • Jolanda

Aetsveldroute Weesp en de Vecht

Een zonnige decemberdag. Ik wil zoveel mogelijk van de zon profiteren buiten en ga maar niet naar het bos, waar er nu veel meer schaduw is. Weesp lijkt me wel een keertje leuk, bedenk ik me. En dat was het! Een afwisselende route door het mooie oude vestingstadje, langs de Vecht, mooie forten en dwars door de modderige weilanden terug.

Aetsveldroute - De stelling van Amsterdam

Niet alleen in de Beemster zijn er forten, de stelling liep natuurlijk rondom Amsterdam. Ook bij Weesp kun je de forten van het Unesco erfgoed zien.

  • Wandeling van 11 km (ik maakte er weer iets meer van)

  • Startpunt bij Fort Ossenmarkt in Weesp (gratis parkeren)

  • Wandeling met knooppunten, zelfs voor iemand die altijd verdwaalt (ik) goed aangegeven.

  • Ook te vinden via de app van Wandelnetwerk Noord-Holland

  • Tip: trek schoenen aan die vies mogen worden ;)

Fort Ossenmarkt en de Vecht

De route start bij Fort Ossenmarkt. Dit fort uit 1861 werd gebouwd als verdediging van de beide Vechtoevers, de sluizen en de spoorweg Amsterdam–Hilversum met de brug over de Vecht. Nu ligt het er rustig bij in het zonnetje.

Ik loop vanaf het fort langs de kronkelige Vecht. Dit is gewoon de 'grote weg', maar het is erg rustig. Er passeert een enkele auto, wat hardlopers en fietsers.

Mooie panden langs de Vecht

De Vecht kronkelt door het landschap, aan de oever hier en daar een steiger en wat bootjes. Aan de andere kant mooie huizen en oude boerderijen. In een van de tuinen bloeien de rozen nog welig. Het zonnetje schijnt en het is heerlijk zo buiten. Over het water glijdt een kano, maar verder is het stil.

Fort Uitermeer met de Plofhuisjes

Ik heb er al een dik uur opzitten als ik bij Fort Uitermeer aankom. Ik ga van de route af om een rondje om dit prachtige fort te lopen. Op een bankje in de zon drink ik thee uit mijn gewonnen thermosbeker. Achter de de 'plofhuisjes' waar ooit de munitie werd bewaard. In deze huisjes worden nu bedrijfsuitjes georganiseerd. Of nu, dit jaar natuurlijk niet. Ook het paviljoen dat heel mooi aan het water ligt is dicht.

Het zorgt ervoor dat deze plek nu zelfs een beetje mysterieus is, met zo'n groot kanon aan het water. Als ik langs het fort loop, schijnt de zon laag door een van de kleine raampjes in mijn gezicht. Een soort nieuwe Stonehenge.

Saai stukje langs de snelweg

Helaas is het volgende stukje een beetje saai. Het kan niet anders, maar je moet even langs de drukke weg, een paar rotondes en de Vecht over. Gelukkig wordt het paadje daarna heel mooi. De weg langs dit deel van de Vecht is een stuk smaller en dit loopt heel leuk.

Modder in de Aetsveldse polder

Bij een oude boerderij waar dikke koeien in de stal staan is het even opletten, hier verlaat je de Vecht en ga je over de oude oeverwal de polder door. Het is een modderpad. In eerste instantie probeer ik nog een beetje via de randjes van graspol naar graspol te hupsen, maar er is geen beginnen aan. Ik glibber er dus gewoon maar dwars doorheen. De zon zakt nu snel en ik loop een beetje door. In de verte zie ik Weesp liggen.

Het oude Weesp, prachtige vestingstad

Langs de nieuwbouwwijk loop ik Weesp in, en al snel draai ik de vesting op. Wat een leuk plaatsje is dit, ik kende het helemaal niet goed. Het water langs de vesting spiegelt, ik loop langs een speelveld, waar kinderen heerlijk aan het spelen zijn en loop het oude centrum in. Hier is het weer verlaten. In een smal straatje richting de kerk voetballen twee jongetjes midden op straat. Er steekt een kat over. En als ik vervolgens naar rechts kijk, zie ik een leeuw de steeg uit komen. Even denk ik dat het lange wandelen me high heeft gemaakt ;).

Dan blijkt dat dit hoort bij het Weesper Automaten Kabinet. Een minimuseum dat geen echt museum mag zijn. Het staat vol met historische automaten, zoals het kleinste fruitautomaatje ter wereld. Van buiten ziet het er ook al kleurrijk uit.

Het is een paar uur later inmiddels en met rozige wangen stap ik de auto weer in, helemaal tevreden en blij. Weer een leuk stukje Nederland ontdekt!
16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page