top of page
  • Jolanda

Unieke wandelroute N70 - Rijk van Nijmegen

Een van de mooiste routes van Nederland is de N70. En hoewel het me doet denken aan een provinciale weg, staat N70 voor Natuurwandeling uit 1970, het natuurbeschermingsjaar. De route doet soms zelfs buitenlands aan, voert over wel 8 'bergen' en is daarmee meteen best een pittige wandeling.

Over de N70 - natuurwandeling Berg en Dal

Een van de populairste wandelingen van Nederland schijnt het te zijn, al viel het gelukkig met de drukte best mee. Deze route van ruim 14 km is goed gemarkeerd met groene paaltjes en er zijn verschillende punten waar vandaan je kunt starten:

  • Hotel-Restaurant 't Spijker in Beek-Ubbergen.

  • Rijksstraatweg in Beek-Ubbergen.

  • Parkeerplaats Holdeurn.

  • Pannenkoekhuis De Heksendans in Berg en Dal.

  • Fletcher Hotel Val Monte in Berg en Dal.

Zelf koos ik voor de laatste optie, een minuut of tien rijden vanaf de camping in Groesbeek waar ik had overnacht. Ik hoopte op een kopje koffie, maar dat ging helaas nog niet.

Met de 8 bergen die je beklimt maak je in deze route 375 hoogtemeters, uniek voor Nederland. Ik had dan ook vaak het gevoel in het buitenland te zijn. Wat mijn telefoon overigens bevestigde, ik kreeg regelmatig een berichtje dat ik op het Duitse netwerk zat.

Ik liep de route tegen de klok in en vond de indeling zo wel fijn, het pittigste gedeelte voor mijn gevoel in het begin.

Bergen en valleien en uitzicht tot in Duitsland

De route is enorm gevarieerd. Donkere bossen, flinke klimmetjes, en dan opeens weer open uitzichten. Heel veel tamme kastanjes lagen er in hun prikjas op de grond en de eerste paddenstoelen waren ook alweer te zien. Ik denk dat het hier iets later in de herfst ook prachtig moet zijn, als de bladeren kleuren.

Met het fantastische weer wat ik had, was het echt een feest om te lopen.

Aanrader!


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page