top of page
  • Jolanda

Namiddagwandeling Holtingerveld

Drenthe, land van hunebedden en heidevlaktes. Dat moest ik nog zien. Een piepklein nadeel van een workation echter is dat er ook gewerkt moet worden. Gelukkig is er in een huisje maar weinig afleiding. Geen boodschappen die gedaan moeten worden, wassen die liggen te wachten om opgehangen of opgevouwen te worden, geen bel die gaat of geklets van lieve gezinsleden. Ik kon dan ook echt fijn doorwerken en om half vier de hort op.

Praktisch

  • Ik had weer zo’n mooie wandeling van Roots uitgezocht en dan de verkorte versie van ruim 9km.

  • Startpunt: mooi toepasselijk voor Drenthe: Theehuis het Hunebed aan de Dennenweg.

  • Je kunt overigens ook vlakbij bij Toegangspoort Holtingerveld veel verschillende wandelingen starten. Hier is ook een schaapskooi, waar ik veel lammetjes en bokjes zag.


Gebied vol geschiedenis, van oertijd tot oorlog.

Het mooie van dit gebied is dat het behoorlijk heuvelachtig is, ontstaan in de ijstijd. Gletsjers voerden zand aan en zorgden voor het hoogteverschil. Zo’n 3000 jaar geleden bouwde het Trechterbekervolk twee hunebedden. Bijzondere grafmonumenten aan de voet van de Havelterberg. Het gebied ademt geschiedenis, overal liggen grafheuvels en ook de oorlog heeft sporen nagelaten.

In de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter hier een vliegveld met een landingsbaan. Het gebied is veel gebombardeerd, overal zie je nog bomkraters, vaak volgelopen met water. Ik lees dat er op de Havelterberg meer dan 5x zoveel bommen zijn gevallen als in Rotterdam. Ook het treinspoor is een overblijfsel uit de oorlog.Prachtige natuur

De natuur trekt zich van de geschiedenis niet veel aan. Vanaf de Havelterberg (nou ja, berg is een groot woord voor de ongeveer 20 meter hoogte) ligt het Holtingerveld aan je voeten. Uitgestrekte heidevelden, stukken duin, een prachtig ‘Fins meer'. Dat is een kleileemput, die is ontstaan omdat de kleileem werd gebruikt voor het vliegveld. Wandelen is hier echt geweldig, je ziet iedere keer wat anders en door de hoogteverschilletjes heb je vaak een onnederlands uitzicht. Bij iedere stap raak ik weer meer opgeladen, ik vergeet mijn dag achter de computer en kan alleen nog maar genieten.

Ik heb deze week dan ook wel ongelofelijke mazzel gehad met het prachtige weer. Samen met het voorzichtig groen wordende bos was het echt een cadeautje.


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page