top of page
  • Jolanda

Wandelexpeditie over de Veluwezoom

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021

Om van een simpele wandeling een echte expeditie te maken is maar één ding nodig: een overnachting in een leuke B&B.

Wandelen is heerlijk, het is misschien wel de makkelijkste manier om snel een boost te krijgen. Je hoeft er geen speciale kleren voor aan, het kan eigenlijk al vanaf je voordeur en het geeft een goed gevoel: bewegen & buitenlucht. Easy magic.

Maar zo na de zomervakantie, toen de routine van de dag het leven weer had overgenomen had ik zin in meer avontuur.

Een rondje wandelen is fijn. Een expeditie is nog leuker! Dus ik pakte mijn rugzakje in.

Voorbereiding van de expeditie

Een lange wandeltocht wilde ik doen, niet een rondje met dezelfde heen en terugweg. Via de site van Frankwandelt (tip trouwens voor als je echt een praktisch overzicht wil van mooie wandelingen) pikte ik maar gewoon meteen een van zijn allermooiste wandelingen uit. Als je het doet, moet je het goed doen toch?

De NS wandeling over de Veluwezoom

Van Dieren naar Velp gaat de wandeling, wat betekent dat ik in Velp een leuke overnachtingsplek boek. Voor de tweede dag hou ik het nog open. In de buurt van Arnhem zijn schitterende wandelingen en ik zie het tegen die tijd wel. Met de trein rij ik dan aan het einde van de tweede dag weer terug naar het station van Dieren, waar mijn auto staat. Easy Peasy!


Mijn rugzakje is klein en licht

Voor één nachtje heb je niet veel nodig, schoon ondergoed, shirtje en sokken, mijn tandeborstel en deo. Water, iets te eten voor onderweg, oplader en de kaart op papier voor je weet maar nooit of je telefoon er misschien mee ophoudt. Ik krijg helemaal blije kriebels in mijn buik als ik mijn spullen pak. Grappig, want zo bijzonder is het nou ook weer niet. Maar zo blijkt maar: juist de kleine avonturen zijn eigenlijk de grote.

Daar ga ik dan, ik ben er helemaal klaar voor. In ruim anderhalf uur naar de P&R bij Station Dieren gereden en ik stuur een selfie naar het thuisfront. Die vinden het hartstikke leuk wat ik doe en zijn blij dat ze zelf niet mee hoeven ;). Het voordeel van een NS wandeling is dat ze goed zijn aangegeven. Ik heb de route ook nog in Routeyou op mijn telefoon, want ik weet altijd toch wel een keer een bordje te missen en zo kan ik af en toe checken of ik nog op het goede spoor zit.

Dag 1 De Veluwezoom

De wandeling is inderdaad schitterend. Je kunt er een uitgebreid verslag van lezen met nog veel meer foto's. Het is toch wel een ander gevoel om steeds 'verder weg' te lopen, in plaats van een rondje weer terug naar de auto. Ik voel me een vrouw van de wereld als ik zo door de bossen struin, over de heide huppel en in het zonnetje mijn krentenbol eet. Ik zeg het iedere keer en ook nu weer: Nederland is zo mooi! Ik bof ook wel, want het is het laatste stralende weekend van de nazomer. Niet meer te heet, maar wel een heerlijk zonnetje. Ik neem overal ruim de tijd voor en doe bijna 4,5 uur over de ruim 17km.

De eerste dag van de 'expeditie' eindig ik in Velp, waar ik op een terras een lekker biertje neem. Daarna check ik in op mijn kamer, in de fijne b&b. Als ik mijn wandelschoenen uit doe en op mijn bed plof ben ik wel een beetje moe. Even denk ik om ergens in de buurt bij een snackbar snel een patatje te scoren en verder niets te doen, maar dan spreek ik mezelf toe: huppetee, een avontuur is veel leuker als je er nog even op uit gaat.


Bed and breakfast de Veluwezoom

Onverwachte verwennerij

Het lastigste is het om de schoenen weer aan te trekken (ik heb natuurlijk niets anders mee), maar als ik dan weer even buiten loop, heb ik er ook wel weer zin in. Ik zie ergens een kleurrijk restaurantje en vraag of er nog plek is. In deze tijd moet je natuurlijk eigenlijk reserveren, maar ik kan een plekje krijgen. De eigenaresse is heel aardig en het menu ziet er geweldig uit. Als ik daar dan zo zit, met een fijn glas wijn en inktvis om van te smullen en een beetje rondkijk en alle stelletjes bestudeer, dan voel ik me wel stoer.

Dit doe ik toch maar even, zo alleen op pad. Je kunt altijd wel wachten tot anderen tijd hebben, maar je kunt ook gewoon daarnaast de dingen gewoon zelf doen. Het een sluit het ander niet uit. Ik voel me helemaal voldaan.


Dag 2: Wandelroute bij Sonsbeek

Voor de tweede dag kies ik een Trage Tocht in het noorden van Arnhem, door park Sonsbeek en verschillende landgoederen. Hiervan kun je ook een uitgebreide beschrijving vinden. Het eerste stukje doe ik met de trein, 5 minuutjes in plaats van 5 extra kilometers. Nu start ik door achter het station Park Sonsbeek in te lopen. Wow! Het is zo'n stralende zondag en het park ligt er schitterend bij. Die huizen aan de rand van het park ook, schitterend. Het is weer zo'n mooie route, bossen, landgoederen, heuvels en zelfs een zonnebloemenveld. Het is toch net of ik op vakantie ben!

De verrassing komt als in Arnhem weer in loop. Ik hoor muziek. En wat blijkt? Er is een of ander straatfestival aan de gang. In de wijk bij het station zijn er verschillende concertjes, bij mensen in de voortuin en op pleintjes. Het voelt gewoon bijna alsof ik feestelijk onthaald word. Ik voel de moeheid in mijn voeten ook niet meer en sta lekker even te dansen.

Voor ik de trein terug neem, besluit ik nog even naar Park Sonsbeek te gaan, daar moest ik vanmorgen plassen en zag het er zo gezellig uit. Het is helaas geen echte aanrader, alhoewel de locatie fantastisch is. De appeltaart echter was nog bevroren, en ik had al een tijdje in de rij moeten staan om wat te bestellen. Wat maakt het uit. In de zon ontdooit het wel. Ik vind het een mooi einde van een echt avontuur!


Met de trein ben ik even later binnen een half uurtje weer bij station Dieren, waar mijn auto staat. Zo makkelijk is het dus. Ik neem me voor dit snel nog eens te doen op een andere plek in Nederland.


Lees het uitgebreide verslag van dag 144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page