top of page
  • Jolanda

Tulpen in Amsterdam

Bijgewerkt op: 13 mei 2021

In april is Amsterdam zo mooi. De iepen bloeien op de grachten, het prille groen geeft de stad nog meer kleur. Net als de vele tulpen die er in Amsterdam te vinden zijn. Ik neem je mee langs een aantal van mijn lievelingsplekjes die superfotogeniek zijn.

Met de pont, goedkoop parkeren in Amsterdam

Op het NDSM terrein kun je goedkoop parkeren, voor Amsterdamse begrippen in ieder geval. Waar het in het Centrum tegenwoordig € 7,50 per uur kost, sta je op het NDSM-terrein voor 1,40 per uur. Je betaalt tussen 9 en 18 en op zondag tussen 12 en 18. Vanaf het NDSM kun je twee pontjes nemen. Eentje met de langere route van 14 minuten naar het Centraal Station. Deze pont gaat niet zo vaak, zo tussen eens in het uur en vier keer per uur, afhankelijk van dag of tijdstip. De andere pont gaat naar het Pontsteigergebouw in de Houthavens en gaat ongeveer iedere 20 minuten. Deze doet er 6 minuten over. De overtocht zelf is altijd al een belevenis vind ik, Amsterdam is mooi vanaf het water. Let erop dat je een mondkapje op moet op de pont.

Via de prachtige Cuyperspassage loop je dan zo het centrum in. Op de foto zie je het niet zo goed, maar de wand en het plafond is vormt het tegelkunstwerk Zeegezicht aan het IJ. De 46.000 tegeltjes van Tegelfabriek Tichelaar laten je teruggaan in de tijd van koopvaardijschepen, zeemeeuwen en haringvissers. Als je goed kijkt, zie je zoveel details.

Een van de meest gefotografeerde plekken in Amsterdam

Op het Damrak sta je meteen op een van de meest gefotografeerde plekjes van de stad. Logisch, een steenworp van het Centraal station en dan die mooie pandjes die weerspiegelen in het water. Deze keer maakte ik een foto met ander perspectief: met de tulpen op de voorgrond.

Het lijkt net Venetië

Via de Warmoesstraat loop je viavia zo de Oudezijds Voorburgwal op, met op het eind de armbrug. Dit is ook weer zo'n mooi stukje in Amsterdam. Ik heb er al zo vaak gelopen en foto's gemaakt en pas deze keer viel me het grappige poppetje in de gevel van het Vredenburgh op. Een mannetje met hanekam, refererend aan de kraakgeschiedenis van het pand. Het staat er ook nog niet zo heel lang, sinds 2011, gemaakt door kunstenaar Joris Baudoin.

In onderstaande collage zie je het mannetje tussen verschillende andere leuke details die ik tegenkwam.

Oke, ik neem je verder mee langs de route. Door de Nieuwmarktbuurt, via de mooie Kromboomsloot, langs het scheve sluiswachtershuisje tegenover het Rembrandthuis over het verlaten Waterlooplein naar de Hoftuin.

De Hoftuin, verborgen groen achter de Hermitage

De auto's scheuren voorbij over de Weesperstraat, maar zodra je de Hoftuin binnenkomt is het rustig en groen. Bij Dignita kun je lekker wat eten en drinken, en het is sowieso een fijne plek om te zitten.

De Magere Brug

Ook weer zo'n fotogeniek plekje, de Magere Brug over de Amstel. Uitzicht op Carré, prachtige schepen aan de kade en ook nu weer bakken met tulpen voor een extra Hollandsch sfeertje.

Het Amstelveld, weer zo'n fijn pleintje

Wie Amsterdam associeert met de Kalverstraat en de Nieuwendijk, die mist een hoop. Nou zijn deze winkelstraten op het moment geen drukke winkelstraten, maar grotendeels verlaten. Toch loop ik liever langs de mooiere stukjes van Amsterdam, via de Kerkstraat langs het Amstelveld bijvoorbeeld en dan lekker langs de grachten.

De Negen Straatjes richting de Jordaan

Een populair buurtje en heel leuk om in de etalages te spieken. De 9 dwarsstraatjes tussen de grachten. Er stond alweer een lange rij bij van Stapele, met de lekkerste koekjes van Amsterdam (zeggen ze, ik heb me altijd laten afschrikken door de rij). Ik ging voor een kroket bij de Febo op de Rozengracht en struinde de Jordaan in. De Westerstraat over, de Lindegracht, de Palmgracht. En dan de mooie Brouwersgracht over richting Tussen de bogen, waar onder het spoor nu veel ateliers en kleine bedrijven zijn te vinden.

Prinseneiland: parel van Amsterdam

En dan ben ik bijna bij het einde van mijn wandeling. Een onontdekt stukje Amsterdam, maar zo mooi. Het Prinseneiland is samen met het Bickerseiland -waar ik ooit studeerde- en het Realeneiland een heel sfeervol stuk stad. Pakhuizen en scheepswerven, boten en groen. Verschillende ophaalbruggen, sommige supersmal. De Zandhoek vind ik een van de mooiste straten van de stad. In het verleden losten hier de zandschepen en op Wikipedia zie ik dat Jacob Olie hier woonde, de stadsfotograaf van Amsterdam. Ik denk dat hij niet zou weten wat hij zag, als hij het Pontsteigergebouw tussen de oude panden zag oprijzen. Amsterdam blijft veranderen.


Ik heb heel wat kilometers in mijn benen en mooie beelden in mijn hoofd als ik de pont weer opstap richting Noord. Mijn geboortestad, ik blijf ervan houden. Misschien nodigt deze wandeling je uit weer net een nieuw stuk van de stad te ontdekken, plekjes waar je nog niet zo vaak kwam?

Ik maakte ook wat foto's van de magische 'springsnow', de bloeiende iepen in de stad.




63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page