top of page
  • Jolanda

Trage Tocht Egmond in de bollentijd

Een van de mooiste wandelingen die ik ken in de duinen bij Egmond en Bergen. Het is wel een kuitenbijtertje, van 13km en veel door mul zand. De afwisselende en mooie route maakt dat echter meer dan goed.

Trage tocht, wat is dat eigenlijk?

De naam Trage Tocht klinkt altijd al aanlokkelijk, voor mij tenminste. Ik associeer het met vertragen, verwonderen, de tijd nemen om stil te staan en de mooie dingen te zien. Niet met traag als langzaam en zwaar. Al is dat laatste ook een klein beetje waar. Trage Tochten lopen zoveel mogelijk over onverharde paden, door de natuur, het boerenland, maar ook in de stad. Er zijn er een heleboel van; ik zie er 579 op de Wandelzoekpagina. Ook is er een fijne app WandelZapp, met de routes. Hiervoor moet je wel betalen, per route of per jaar.

Met mijn moeder deden we de Trage Tocht Egmond aan den Hoef van 13km. Het was prachtig!

Akkertjes in de duinen en duinmeertjes

Mijn moeder was een weekje in een huisje in Egmond. De perfecte uitvalsbasis voor deze wandeling. Vanuit haar huisje loop je zo de duinen in, waar heel veel duinhuisjes en moestuintjes zijn. Hier liepen we in november ook al een mooie wandeling De moestuintjes in Egmond.

Het is hier in het begin een beetje zoeken naar de route, want je volgt niet de gele of blauwe pijltjes, maar een groot deel gaat langs zwarte palen met een witte rand. Gelukkig kun je op het kaartje in de app precies zien waar je bent en of je het juiste paadje bent ingeslagen. De moestuintjes en de duinhuisjes zien er altijd zo knus uit, een beetje een soort sprookjeswereld weg van de werkelijkheid. Ze liggen echt prachtig in de duinen, zo vlak aan zee.

We lopen verder, over zandpaden duin op duin af. Langs verschillende duinmeertjes. In de verte zien we ossen op een duintop staan. In het zand groeien viooltjes. Overal klinken vogeltjes. Het is heel rustig op de route, dat is het voordeel van dit type wandeling.

Er staat best een frisse wind, waardoor de lucht iedere paar minuten verandert. Dat heldere licht en die prachtige wolken zorgen voor een extra mooi decor.

Opeens zien we daar de zee! Wij wandelen echter nu meer richting het oosten en het duingebied verandert. Het wordt meer bosachtig, met kronkelige kleine boompjes.

Door het bos en langs de Woudweg lopen we richting Gasterij 't Woud (volgens mij het officiële startpunt van de wandeling). Wij buigen echter eerder af naar rechts en lopen een prachtig paadje op de grens van de duinen en de bebouwing. Het is zo'n mooi gezicht als opeens door de bomen heen de gekleurde strepen van de bollenvelden zichtbaar zijn.58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page