top of page
  • Jolanda

Strand-bos-duin in één fantastische wandeling: De Kerf

De Kerf is een natuurgebiedje tussen Schoorl en Bergen aan Zee. In 1997 is een inham in de duinen gegraven, waardoor de zee bij hoog water de duinen in kan stromen.

Dit is zo'n prachtige wandeling. Ik deed m op Tweede Kerstdag al met twee vriendinnen, Pascal en Brigitte, en nu wilde Joost gezellig met me mee. Dit is de route die wij liepen.

Patronen in het zand

Wij liepen de heenweg over het strand en dan terug door het bos. Het was bewolkt en heel rustig op het strand. Heerlijk wandelweer, best een beetje fris, maar omdat je beweegt maakt dat niet uit. De wind heeft ook voor bijzondere patronen in het zand gezorgd. Wat knap toch, hoe de natuur dat doet.

Onderweg naar de Kerf kom je langs een rij met palen. Dat verweerde hout en de herhaling, mooi vind ik dat altijd.

Bij de Kerf ga je de duinen in. Hier is het even zoeken hoe je langs het water moet. Wij gingen er rechts omheen, maar je moet niet te ver naar rechts, want dan houdt het pad weer op. Ik ben helemaal in mijn element, nu na het strand weer in het bos. April is de maand van het frisse groen. En ook het lichte mos valt goed op. Dit doet me altijd aan Zweden en Noorwegen denken. Ik noem het ook rendiermos, maar of ik dat nou zelf heb verzonnen weet ik eigenlijk niet. De brem bloeit nu uitbundig. Mooi!

Het is echt zo'n mooie afwisselende route, met van de leuke zandpaadjes. En de wet van 'je moet gewoon maar gaan, ook al lijkt het weer niet mooi' gaat weer op: het zonnetje komt een beetje door. Ja, ik kan niets anders zeggen, een aanrader is deze! Lijkt me ook mooi als de heide bloeit!


Praktisch over de route

Ik probeer 'm terug te zoeken op Routeyou, een handige app waarop je het lijntje van de wandeling in de landkaart ziet en zo kunt zien aan je blauwe stipje van je eigen locatie of je nog op de juiste weg zit. De wandeling die wij deden kan ik niet terugvinden, wat dat betreft begrijp ik de site/app nog niet zo goed. Maar deze lijkt erop: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6858601/wandelroute/zeehuis-koepeltje-tabor-kerf


Het is handig om te parkeren op de parkeerplaats aan de Verspijckweg. Natuurlijk kun je de auto ook dicht bij het strand zetten, of ergens in Bergen aan Zee, maar bij deze parkeerplaats ben je aan het eind van de wandeling weer het snelst bij je auto.

Wel betaald parkeren overigens van 1 maart tot 1 november (€ 1,95 per uur).135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page