top of page
  • Jolanda

Sprookjesachtig Elswout

Buitenplaats Elswout, aan de rand van de Noord-Hollandse duinen, is een plek om rond te dwalen. Zo fotogeniek met alle watertjes waarin de bomen spiegelen. En de orangerie is een plaatje.

Buitenplaats Elswout

Elswout is een van de oudst bewaarde landgoederen in Nederland. Een lange rij van rijke kooplieden woonden hier en drukten hun stempel op het landgoed en de gebouwen. Je vindt er niet alleen de bijzondere orangerie, ook het poortgebouw, het grote huis en de verschillende 'folies' in het bos. Het park is helemaal aangelegd, al eeuwen geleden. Lange lanen, een hertenpark, maar ook een Klein Zwitserland met bemoste hellingen. Kunstige bruggetjes, kleine kronkelpaden, dikke oude bomen en in het voorjaar heel veel stinzenplanten.


Kraantje Lek

Deze uitspanning is ook zo'n begrip. Net als Schoorl heeft het een klimduin(tje) en het ligt aan het oude Visserspad naar Zandvoort, vlak achter Elswout. Het is van binnen prachtig en heeft ook een heel fijn terras, met brandende vuren, lichtjes en lekkere plekken om te zitten. Voor de kinderen is er een grote speeltuin. Wat ik niet wist en wel een beetje onhandig is, is dat je vanuit Kraantje Lek meestal niet de poort door kunt naar Elswout. Dit achterdeurtje is meestal op slot door Staatsbosbeheer. Ik liep daarom een stuk van het Visserspad, tot het uitzichtspunt. Onderweg zag ik een bijzondere slak en later las ik dat deze grote lichtgekleurde slak een wijngaardslak is. Deze is zeldzaam in Nederland, maar komt in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vaak voor.

Fotogeniek in alle jaargetijden

Vanuit Kraantje lek reed in in een paar minuten naar de (betaalde) parkeerplaats van Elswout. Kennelijk willen ze dat je door het Poortgebouw naar binnen gaat. Het geeft me een beetje het Efteling gevoel, zo'n oude poort, over het water en dan de lange laan door het landgoed op. Er zijn twee uitgezette wandelingen, maar deze keer combineerde ik ze allebei en liep gewoon mijn neus achterna.


Ik ben hier al best vaak geweest, het is in alle jaargetijden mooi. Met de kinderen deed ik hier ook wel eens een geocache tocht, ook heel leuk. Nu liep ik gewoon lekker rond en genoot van de mooie weerspiegelingen in het water. De herfst staat voor de deur, maar het was er toch nog heel erg groen.

Op een dag waarop veel regen was voorspeld, was het verrassend zonnig. Eigenlijk is dat zo vaak zo. Mijn motto is dan ook om altijd maar gewoon op pad te gaan en dan merk je vanzelf wel hoe nat je wordt. Meestal valt het mee.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page