top of page
  • Jolanda

Springsnow Amsterdam

Bijgewerkt op: 13 mei 2021

April - mei is de tijd van de 'springsnow' in Amsterdam. Springsnow? Ja, het sneeuwt in het voorjaar in Amsterdam. Als je het eenmaal weet, dan kun je het niet meer niet zien. Amsterdam is de stad van de dwarrelende iepenblaadjes. Wist je dat Amsterdam de grootste iepenpopulatie ter wereld heeft? In de binnenstad staan er al 5000, in de gemeente zelfs zo'n 75.000.

Al in 1662 dichtte Melchior Fokkens over deze mooie bomen.


Dees Stadt zoo over al beplant met Yp’ en Linden,

Is hier in gadeloos, en nergens meer te vinden.

Het groen Bosschaadje zelf is hier voor onze deur,

En schaft ons veel vermaak vol aangename geur.


Het schijnt dat de meesten iepen (en linden) in de zestiende eeuw geplant zijn langs de grachten. Dat was bijzonder voor die tijd, in de meeste steden had je nog niet zoveel groen. Omdat de iep een sterkere boom is en goed tegen droogte en regen kan, zie je deze boom nu het meeste in de stad. Ook toen wisten ze al dat de bomen in de zomer verkoeling gaven. Ook hielden de wortelstelsels de moerasachtige grond bij elkaar.

In het vroege voorjaar is het zachte groen het eerste wat opvalt als je langs de grachten loopt. Als de zon er doorheen schijnt lijkt het bijna of de bomen in brand staan. Een voorbode van de lente.

De zaadjes van de iep zijn geelgoud, en als ze 'rijp' zijn bijna doorzichtige vliesjes. Ze dwarrelen door de lucht, wervelen over de grachten en vormen hoopjes op de grond. Het sneeuwt, zo lijkt het. Het is een magisch gezicht. Op de website van de gemeente Amsterdam vind je een kaartje met de iepen in de stad.

Een lust voor het oog, echte eyecandy. En zo simpel dat de meeste mensen er gedachteloos aan voorbij lopen. Wil je het springsnowgevoel ervaren en ben je niet in Amsterdam? Dit mooie filmpje van Bram van Alphen neemt je mee. Je kunt ook met deze kaart een hele iepenroute lopen en op zoek naar de oudste iep van de stad.


Zin in een mooie wandeling door Amsterdam? Ik ging laatst met de pont naar het Centrum en liep langs mijn favoriete plekjes. Wandeling Amsterdam in het voorjaar.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page