top of page
  • Jolanda

Spiegelplas bij Nigtevecht

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021

Nieuwe gebieden ontdekken, dat is een van de dingen die ik zo leuk vind van wandelen. In eerste instantie denk je dan misschien aan het bos of de duinen, maar Nederland heeft zoveel mooie plekjes. Ken je bijvoorbeeld de Spiegelplas? En de kronkelige Vecht tussen Nigtevecht en Nederhorst ten Berg? Ik nu wel en ik neem je mee.

Praktisch

  • Ik liep de Bommelsteinroute van de ANWB van ruim 10 kilometer

  • Het grootste gedeelte is goed begaanbaar in de winter, maar er is een stukje door een modderig weiland. Geen witte gympen aan dus ;)

  • Ik parkeerde in Nederhorst ten Berg, vlak bij de kerk. Daar kun je gewoon gratis staan.

Nederhorst ten Berg

Deze route heet de Bommelsteinroute omdat in het kasteel naast de kerk de Toonderstudio's gevestigd waren. Als je dit interessant vindt, moet je goed opletten, want er zijn twee kerken. De kerk waar ik langs liep, vlak aan het water, is ook wel mooi, maar niet de Willibrordkerk waar in de routebeschrijving over gesproken wordt.

Het maakte mij niet uit, ik wilde graag naar de Spiegelplas.

De Spiegelplas, van veengebied tot diepe plas

Vroeger was hier een veenwildernis, daar is nu een klein stukje veenmoeras van over. Maar door het uitgraven van het veen en het onderliggende zand voor nieuwbouwwijken, is een prachtige diepe plas ontstaan. Het is leuk lopen langs de stukjes moerasbos, de strandjes en langs steigers. Iedere keer weer een ander uitzicht. Je kunt een heel rondje om de plas, maar mijn wandeling combineert de plas met een stuk langs de Vecht. Hiervoor moet je wel een klein stukje door de nieuwbouwwijk Overmeer, maar ja, daar ben je zo doorheen.

De kronkelige Vecht

Echt Hollands voelt het, de kronkelige rivier. Molens, woonboten, riet. Het leuke van zo'n bochtige weg is dat ieder volgend stukje weer een verrassing is.

Onderweg valt me op dat er al veel groen aan het ontluiken is. Nu al, het is pas januari. Het dorp Nigtevegt kom je niet in met deze wandeling. Het ligt aan de overkant en het pontje vaart niet.

Wat mooie uitzichten onderweg. Echte Hollandse plaatjes toch?

Dwars door de polder weer terug

Het laatste stukje van de wandeling steekt dwars de polder door. In het voorjaar zijn hier veel weidevogels. Nu keken alleen wat schapen me aan. Dit stukje is een beetje glibberig en modderig, maar prima te doen.

Zoals altijd weer helemaal blij en opgeladen na zo'n middag buiten.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page