top of page
  • Jolanda

Stilte in de Slufter

In de Slufter komt de zee het land binnen, het water in de kreken beweegt mee met de getijden. Met vloed stromen ze vol, met eb stromen ze weer richting zee.

Een uniek natuurgebied is het. Misschien ken je de film WAD wel, over het overleven op de grens tussen land en water. Prachtige beelden.

Een onverwacht stralende dag

Toen we donderdagmiddag aankwamen op Texel was het koud. Een snerpende wind, van die regendruppels die als speldenprikjes voelden. Het leek wel niet echt licht te willen worden, de hele dag was een soort schemerig donker. Buiten zijn is altijd fijn, maar dit was eerlijk gezegd gewoon niet meer lekker.

Hoe fijn was het dan ook dat het vrijdagmorgen helemaal opgeklaard was. De wind was gaan liggen, het zonnetje scheen stralend. Het leek wel of we op een ander eiland waren.


Uitzicht vanaf boven aan de Sluftertrap

Via de Sluftertrap heb je toegang tot het mooie gebied. Een trap brengt je boven aan het duin en hiervandaan heb je prachtig uitzicht tot aan zee. Het loont de moeite om even goed te kijken hoe de stroompjes lopen en waar het rustig is. In ons geval was dat niet moeilijk, het was heel erg stil.


Zelf je pad zoeken

In dit unieke natuurgebied kun je zelf je pad zoeken. De wind en de zee zorgen ervoor dat het landschap steeds verandert. Er is wel een stukje halfverhard pad, maar het is veel leuker om je eigen weg te zoeken. En dat mag, in een gedeelte van het natuurgebied. En zoeken is het hier en daar, als stroompjes plotseling je weg versperren, of het wel heel zompig wordt.

Walhalla voor vogels

Overal om je heen hoor je vogelgeluiden, in dit gebied zijn heel veel vogelsoorten te vinden. Ik heb er niet zo heel veel verstand van, maar zag al een rosse grutto, een scholekster en allerlei soorten eenden. Het was er verder zo stil en rustig. Het water glad en spiegelend. Het zonnetje bijna warm.

Hoe anders is het hier met noordwesterstorm en springtij. Dan stroomt het water uit de zee het hele gebied in, dat lijkt me een machtig gezicht.

Alle seizoenen

Dit is echt zo'n gebied wat in alle seizoenen prachtig is. In de zomer bloeit het lamsoor lilapaars, dat moet ik ook nog eens bekijken. Het is een stukje natuur waarin je echt even helemaal weg bent van de bewoonde wereld. Ik was er echt even helemaal uit.23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page