top of page
  • Jolanda

De mooiste schaatsplekjes in Noord-Holland

Met nog een weekend vol schaatspret voor de deur deel ik de plekjes waar ik de afgelopen week heb geschaatst. Ik weet niet hoe het met jou is, maar schaatsen vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Niet dat ik het goed kan, maar dat je met ijzers onder je schoenen op plekken kunt komen waar je anders niet komt, dat is bijna een wonder. Het voelt ook als een klein wonder, kunnen schaatsen in winters die de laatste jaren niet zo winters waren.

Voor mij voelt het dan ook dat ik iedere mogelijkheid moet pakken. Als er ijs is, moet je schaatsen. Zo eenvoudig is dat. De afgelopen week hebben we dan ook direct toen het kon zoveel mogelijk plekjes verkend. Ik deel ze hier met jou.


Hopelijk heb je er wat aan en kun je ook genieten van de winterpret. Als er ijs is, moet je schaatsen.


Echt veilig schaatsen op een ondergelopen weiland bij Schardam en Etersheim

De eerste plek waar we onze ijzers onder bonden al aan het begin van de week waren deze ondergelopen weilanden. Mocht je nou niet zo'n held zijn en zeker willen weten dat je niet diep in een wak kunt zakken, dan is this the place to be. Het ijs is er niet fantastisch, een beetje bobbelig. Toch ging het schaatsen best ok. Je vindt deze weilanden bij het haventje van Schardam, of naast de camping De Eenhoorn bij Etersheim.


Broek in Waterland

Van oudsher kun je hier mooi schaatsen, op het meertje en de sloten en vaarten om het dorp heen. Wij waren hier op woensdag toen het ijs nog niet overal sterk genoeg was. De kwaliteit van het ijs is niet zo best, maar het plaatsje is mooi met alle gekleurde huizen. Toen wij er waren was het meertje nog niet te beschaatsen, maar dat ligt nu ook dicht en heeft gladder ijs.

Zuiderwoude - Kerk Ae

Weer een mooi meertje, ook weer met wisselvallig ijs. Maar het mooie bruggetje, het kleine kerkje en de schapen die vanaf het weiland toekijken, maken het een uniek plekje om te schaatsen.

Avenhorn

Maart 2018 was het dat we de USA tocht voor het laatst schaatsten. Op het nippertje, want net terug van vakantie in Portugal. In de ochtend stonden we op het smeltende ijs. In de middag liep Joost met korte broek en slippers door de tuin. Deze tocht langs Ursem, Schermerhorn en Avenhorn is een bekende schaatstocht. Wij gingen met het hele gezin schaatsen bij Avenhorn. Het ijs was hier mooi glad, maar de vaart richting Schermerhorn kraakte vervaarlijk. En ze zeggen dan wel dat krakend ijs niet breekt, maar wij durfden het niet aan. Het stuk richting Ursem was wel heel goed toen wij er waren.

De Rijp, voor de echte schaatsgezelligheid

Een van de meest nostalgische plekjes om te schaatsen, de Eilandspolder bij De Rijp. Zoveel slootjes en water. En dan de mooie huizen op de achtergrond. Veel gezelligheid hier ook, zelfs koek en zopie. Dat compenseerde het mindere ijs wel weer, al was het ook wel weer te doen.

Magisch: de Gouwzee bij Marken

Een grote spiegelende vlakte glimmend in de zon. We waren er eerder van de week al en zagen toen al 3 dappere schaatsers, die het toch niet echt aandurfden. Vanaf vrijdag wordt hier volop geschaatst. Waar bij het Hemmeland het ijs vreselijk slecht is en het vooral leuk is om de ijszeilers te bekijken, is het langs de dijk naar Marken prachtig. Wel een beetje eng nog, dat moet ik toegeven. Er staan nog grote borden met Onbetrouwbaar ijs. In het ijs lopen dikke barsten en hier en daar zie je duidelijk een windwak. Maar er zijn veel schaatsers en als je in die sporen blijft, dan ging het bij ons in ieder geval goed. Wel megakoud was het met de aantrekkende oostenwind.

Prettig meertje: Purmer Ee bij Monnickendam

Ook een hele leuke schaatsplek is de Purmer Ee, net aan de andere kant van de provinciale weg naast Monnickendam. Het grootste deel van het meer heeft mooi glad ijs. Helaas is het water van de Zedde minder fijn berijdbaar, anders had je hier ook nog een heel leuk rondje kunnen doen.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips en ervaringen en kun jij net zo van deze prachtige omstandigheden genieten als dat ik doe. Veel schaatsplezier!

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page