top of page
  • Jolanda

Ploegelanden op Texel

Als je op Texel een wandeling wil doen die alles in zich heeft, dan is dit een hele leuke. Een korte, van maar 3,5 kilometer ongeveer. En toch combineert ie bos, hei, duin, een drassig gebied met een mooi meertje en grote Schotse hooglanders.

Praktisch

  • Startpunt: Monnikenweg - Omschrijving van de route

  • Blauwe paaltjes volgen

  • Hier en daar wel modderig/drassig, dus trek goede schoenen of laarzen aan


Waar ik heel veel van wandelen hou, is het voor Joost na 5 kilometer al meer dan genoeg. Ik denk dat er veel meer mensen zijn, die een klein wandelingetje mooi zat vinden. En dan is dit een echte aanrader. In het bos De Dennen, maar heel leuk afwisselend om te lopen.

Ik vind het altijd leuk om de details op de foto te zetten onderweg. Ik ga dan ook om de haverklap op mijn hurken zitten, omdat ik ergens het licht mooi door een varenblad zie schijnen, of nog een groepje paddenstoelen zie. Door dingen echt van dichtbij te bekijken, zie je vaak opeens pas goed hoe mooi de natuur is.


Gele trilzwam, een drilpudding op een stokje

Dit viel al van een afstandje op: op een tak van een boom was iets fel geels te zien. Van dichtbij kon ik goed bekijken wat voor mooie structuur het zwammetje heeft. Het voelde glad en drillerig, als gelatinepudding. Later las ik dat dit de gele trilzwam is, die ook nog eens geneeskrachtige kwaliteiten heeft. Hij schijnt bijvoorbeeld hoestonderdrukkend en ontstekingsremmend te zijn. Ik durfde het niet te proberen ;)

Een deel van de wandeling gaat langs de rand van het open gebied met het meertje, midden in de bossen. Het is er wel enorm drassig, dus het was een beetje spoorzoeken naar drogere paadjes. Maar dat zorgt voor extra avontuur.35 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page