top of page
  • Jolanda

Ontsnappen uit de lockdown in maart 2020

#blijfthuis is het motto, begin 2020. Mijn alternatief om te ontsnappen aan alle alarmerende berichten: ga de natuur in.

Langzaam maar zeker komen er steeds meer beperkende maatregelen vanwege Corona. Het motto is dan wel #blijfthuis maar eigenlijk bedoelen ze: vermijd contacten, zoek niet de drukte op. Echt binnen blijven hoeft ook weer niet. Ik trek er daarom zoveel mogelijk op uit.

Ik rij naar de parkeerplaats bij Gasterij Nieuw Westert, Oude Schulpweg 18 in Egmond Binnen. Het restaurant is dicht vanwege de maatregels en ik verwacht een rustige parkeerplaats. Anders dan de drukke boulevards het afgelopen weekend, dat wil ik liever vermijden. Het is een gratis parkeerplaats, waar je zo de duinen binnen loopt.

Snelheid maakt niet uit, genieten van het buitenzijn

Ik heb mijn hardloopkleren aan, klaar voor een lekker tochtje. Ik wissel hardlopen af met wandelen. Wandel veel meer dan in eerste instantie bedacht, want het is zo mooi. Zo kan ik foto's maken. Ook zijn het vooral zandpaden en dat loopt nogal zwaar. Mijn conditie is nog waardeloos en dat geeft helemaal niets, nog niet eerder heb ik zo bewust genoten van hoe fijn het is om überhaupt te kunnen bewegen in de natuur. Wat maakt snelheid dan uit?

Vrijheidsgevoel

De wind is koud, maar de zon is stralend. Het is zo stil in de duinen dat het voelt of ik ergens in een natuurgebied aan de andere kant van de wereld ben.

Wat een gevoel van vrijheid geeft dat toch, om op de mulle zandpaadjes duin op duin af te gaan.

De duinmeertjes liggen er glanzend blauw bij. Hier en daar zie je een vogeltje hopsen tussen de takjes. Het bos is nog vrij kaal, heel voorzichtig zie je hier en daar wat eerste frisgroene blaadjes. Aan de voet van de bomen groeit een veld schattige blauwe bloemetjes. Als ik ook nog een kudde wilde paarden tegenkom, voel ik me in en in gelukkig.


De natuur gaat gewoon haar eigen weg

Van de gekte in de wereld die zich zo duidelijk in het nieuws afspeelt, is hier niets te merken. De paardjes grazen alsof er niets aan de hand is. De natuur gaat haar eigen weg. Alles begint te groeien en het voorjaar hangt onmiskenbaar in de lucht. Ik vind het een troostend gevoel. Ik kijk naar het blauw van de lucht, voel mijn voeten in het zand zakken als ik naar boven klim en mijn hartslag voel versnellen. Alles is goed, hier en nu.

Praktisch

Toen ik er was, was Gasterij Nieuw Westert dicht vanwege Corona. En dat na een brand in begin 2019. Sinds juni 2020 is het weer open, ik ben er wel eens eerder geweest en het is een lekker plekje met een fijn terras, een speelbos voor de kinderen en dus verschillende wandelroutes.

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 3 a 3,5 km lopen tot het strand. Omdat hier geen auto's kunnen komen, is het een hele rustige strandopgang.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page