top of page
  • Jolanda

NS Wandeling Kampina

Een lange dagtocht, dat wilde ik weer eens doen. Deze NS-wandeling van Boxtel naar Oisterwijk werd als heel mooi beoordeeld. En ik kan het beamen. Deze wandeling is echt de moeite waard!

Praktische informatie

Deze NS-wandeling van 18 kilometer loopt van station Boxtel tot station Oisterwijk. Ik had gelezen dat de bewegwijzering heel erg goed was, maar natuurlijk slaagde ik er toch in om verkeerd te lopen. Vanuit Boxtel liep ik namelijk de andere kant op, een ander traject. Ik vond de wandeling ook op routeyou, maar raakte regelmatig een beetje van het padje af. Achteraf bleek dat die route niet precies hetzelfde was. Maakt niet uit, het is er prachtig.


Start van de route: met de trein naar Boxtel

Ik had er die ochtend al een avontuur opzitten. Om half 6 's morgens liep ik namelijk al bij de mooie boom in het Oisterwijkse Goorven. Ik had daarna nog een kort tukje gedaan en om een uur of 10 was ik er helemaal klaar voor. Auto bij station Oisterwijk geparkeerd en met de trein in een paar minuten naar Boxtel. Nu hoefde ik alleen nog maar even terug te lopen.

Altijd even zoeken aan welke kant van het station de route dan begint, maar daar zag ik de geelrode markering en helemaal trots op mezelf begon ik te lopen. Een stukje langs het spoor, maar al snel kwam ik langs een prachtig kasteel. Het leek wel een beetje op de Efteling.

Vanaf het kasteel liep ik via een parkje het winkelgebied in. Even checken op de kaart, en huh? Ik ging de hele andere kant op.... Nou ja, het makkelijke van de kaarten van routeyou is dat je je stipje op de kaart ziet bewegen en de juiste weg weer op kunt zoeken. Kwam ik ook nog een prachtig rode deur met rozen tegen. Samen met het kasteel het omlopen waard. Weer het spoor over een stuk verderop en toen was ik weer op de route. Via een buitenweg langs boerderijen, beekjes en een meertje met paarden erbij kwam ik bij het natuurgebied Kampina.

Kampina, uitgestrekt natuurgebied

Het is misschien een beetje gek, maar ik had me nooit echt gerealiseerd dat er zo'n mooi groot natuurgebied in dit deel van Nederland is. Drenthe, Limburg, de Duinen, de Heuvelrug, ja, dat ken ik. Maar in dit gebied lopen verschillende natuurgebieden in elkaar over.

Uitgestrekte leegte, meren, vennetjes, heide, bossen. Ik vond het echt prachtig! Fijn was ook dat het na de hitte van de week ervoor nu iets koeler en bewolkt was. Heerlijk wandelweer. Ik bleef me onderweg wel verbazen over alle routemarkeringen. Ik heb daar duidelijk nog niet helemaal kaas van gegeten.

Zo halverwege ging ik lekker lunchen op een bankje. Waar het tijdens mijn eerste lange afstand avontuur heel makkelijk af ging, merkte in het nu al in mijn benen. Het was ook een korte nacht geweest natuurlijk en de route was vaak over een zandpad. Gelukkig was er steeds zoveel moois te zien, dat ook het tweede deel goed verliep. Vanuit de Kampina weer de Oisterwijkse bossen in. Ik herkende verschillende vennen van de dag ervoor, maar met het andere licht zag het er toch weer heel anders uit.

Vanuit het bos was het nog een klein stukje door de bebouwde kom van Oisterwijk weer terug naar het station. 18km in de benen. Bijkomen met een ijsje en hup, op huis aan!


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page