top of page
  • Jolanda

Muziek in de palmenkas van de Hortus

Een zwoele zomeravond in Amsterdam. Terrassen zitten vol, er staat een rij bij de ijswinkel. De warmte hangt in de straten. En wij zoeken nog meer warmte op.

Even een tijdsbeeld. Het is begin augustus, de maatregels zijn versoepeld en langzaam begint de stad weer te bruisen. De Hortus is maandenlang gesloten geweest en nu mogen de mensen weer de kas in. Het is sowieso al een van mijn lievelingsplekken in de stad, deze botanische tuin.


Concerten in de palmenkas

En nu hebben ze speciale zomeravonden, met muziek in de palmenkas. Geen echt concert met een podium en stoeltjes, je kunt gewoon ergens tussen de planten gaan zitten. Mensen hebben yogamatjes en kussens mee. Op de achtergrond klinken schelle vogelgeluiden. Het is warm, je ruikt de planten. Als je omhoog kijkt, zie je de grote bladeren tot boven in de glazen koepel. Ik doe mijn ogen dicht en droom een beetje weg.

Een rondje langs drie klimaten

Voorafgaand aan het concert dwaalden we door de Hortus. Het is zo'n mooie groene oase in een prachtig stukje stad. In de grote glazen Drieklimatenkas kun je een kleine wereldreis maken. Met een trap klim je tot boven in het vochtige regenwoud. Vleesetende planten, grote bladeren, de Victoria lelie in de vijver met de bladeren als bootjes.

Met een schuifdeur beland je dan opeens in de woestijn, een drogere warmte. Grote cactussen en vetplanten. En dan ook nog het Kaapse klimaat, met de bijzondere Tweeblaarkanniedood. Het plantje waar Isa en Lotte vroeger zo om moesten lachen.

Je zou hier uren kunnen zwerven, net als in de prachtige tuin. Maar wij wandelen naar de palmenkas.

Klassiek gitaarconcert van Jasper Iturrospe

Ik ben geen kenner van klassieke muziek, vaak vind ik zo'n concert een beetje te lang duren. Dan is dit perfect, een concert van een klein uurtje, met heel veel moois om naar te kijken om je heen. Jasper is een Belg die zijn opleiding afrondde in Amsterdam aan het conservatorium. De Hortus was ook een van zijn lievelingsplekken. En nou mag hij eindelijk weer optreden. Voor publiek. In de Hortus. Hij is er een beetje van onder de indruk en wij ook allemaal. Hij speelt Spaanse nummers, Zuid-amerikaans, en het voelt als een kleine vakantie. Zo'n ligconcert maakt het extra bijzonder. Het is een feestje.

Ook naar de Hortus?

Het programma van Klassiek in de Kas is dan misschien wel afgelopen, maar de Hortus is altijd een bezoekje waard. Om te dwalen door de kas, de tuin, langs de vlinders. Om lekker een taartje te eten en op te warmen in een tropisch klimaat.

Er zijn verschillende rondleidingen en de komende maanden zijn er ook nachtcolleges, over vleesetende planten, de dracaena en de orchidee.

Toegang tot de kas is € 11,50 voor volwassenen (een Museumjaarkaart is niet geldig). Met CJP, studentenpas of stadspas krijg je korting.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page