top of page
  • Jolanda

De moestuintjes in Egmond Noord

In de duinvalleien van Egmond Noord stikt het van de moestuintjes. Dat is een bijzonder gezicht zo eind oktober.

Met mijn moeder maak ik een wandeling op een stormachtige dag. Ze heeft een midweek een huisje gehuurd in een vakantiepark in Egmond aan Zee en op mijn vrije woensdag rij ik erheen om samen een lekkere wandeling te maken.

De duinlandjes van Egmond

De omgeving van Egmond aan Zee ken ik goed, hier loop ik vaak op het strand of in de duinen. Maar eigenlijk altijd richting het zuiden, zoals de Egmond Halve Marathon ook gaat. De duinen aan de noordkant zijn heel anders, met de duinlandjes en akkertjes.

Voor Egmond leefde van het toerisme, woonden er voornamelijk vissers. En omdat dat ook niet altijd vetpot was, werden er in de duinen aardappelen verbouwd. Zo omstreeks 1850 werden er steeds meer aardappellandjes ontgonnen, die nu nog steeds bestaan als volkstuintjes. Het ziet er kleurig uit, de paarse asters en de oranje afrikaantjes. De regenboog maakt het feestje compleet.

Onstuimige wandeling

Het is onstuimig weer, stormachtig. Donkere luchten worden afgewisseld met stukken blauw en dan opeens staat er weer een grote regenboog te stralen. We ploeteren door de duinen tegen de wind in en op het strand worden we flink gezandstraald. Vlokken schuim waaien langs onze voeten.

Maar we boffen, want we staan net met een warme choco to go onder een afdakje als het noodweer losbarst. Dikke hagelstenen gaan over in keiharde regen. Dit is uitwaaien 2.0.


77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page