top of page
  • Jolanda

Maansopkomst

Bijgewerkt op: 2 dec. 2020

De zon zien opkomen, dat kan iedere dag. Als het tenminste niet al te bewolkt is en je een plek met vrij uitzicht kunt vinden. Blijft mooi. Blijft bijzonder. Maar hoe vaak zag je de maan opkomen?

Op één hand

Het is niet vaak dat ik de maan boven het water uit zag komen, het aantal keren is op één hand te tellen. Hopelijk komt er aankomende week nog een keer bij, want het is nog bijzonderder dan de zon zien opkomen. Dat kan iedere dag, en zeker in deze tijd hoef je er niet eens heel vroeg je bed voor uit.

Hoe zit dat met de maan?

De maan doet haar eigen ding en ik ben er nog steeds niet helemaal achter wat nu de logica is. Ja, de maan draait om de aarde en de aarde om de zon. In 29 dagen gaat de maan van vol naar vol. Dat is logisch, al blijft het fascinerend om de kracht van de maan te zien. Zo is het verschil tussen eb en vloed heel veel groter bij volle maan ontdekten we van de zomer in Bretagne.

De maan komt op ergens in het oosten (de precieze plek verschilt gedurende de seizoenen) en gaat onder ergens in het westen, net zoals de zon. Maar de tijden waarop dat gebeurt, dat verschilt nogal. Iedere dag een beetje later, een uurtje ongeveer.

De volle maan zien opkomen

Nou nodig ik je uit om het avontuur mee te maken en de volle maan te zien opkomen.

Maandag 30 november 2020 is het volle maan, maar wel kunnen best een klein beetje smokkelen, van in het hele weekend en ook de twee dagen erna is de maan heel erg groot. Pak je kans!

Ik heb het even voor je uitgezocht wat de tijden zijn waarop de maan opkomt in Edam, waar ik ongeveer woon. Als je verder naar het oosten woont, zie je de maan al ietsje eerder, woon je meer naar het westen, dan moet je een paar minuutjes wachten. Mijn ervaring is ook dat je de maan nog niet direct ziet als ie op is. Pas als ie ietsje hoger staat is het licht sterk genoeg. Zo mooi is dat toch altijd, zo'n lage maan, nog oranje.

En nou heeft niet iedereen het geluk om aan het water te wonen en vrij zicht naar het oosten te hebben, maar in de buurt is er vast wel een plekje waar je verder kunt kijken.

Ga daar dan rond de onderstaande tijden heen en geniet! Laat je het me weten of je de maan hebt zien opkomen?

  • Zaterdag 28 november: 15.54 (het is dan nog niet donker, dus deze dag heb je niet veel kans)

  • Zondag 29 november: 16.14 (ook nu moet je misschien even wachten tot het wat meer schemert)

  • Maandag 30 november VOLLE MAAN! 16.39 Dit is een mooie tijd, even een pauze aan het einde van je werkdag om naar buiten te gaan.

  • Dinsdag 1 december - de maan is nog steeds bijna vol- 17.12 Dit lijkt me een hele mooie optie!

  • Woensdag 2 december - 97,8% volle maan, nog steeds heel mooi dus - 17.55 uur.

  • Donderdag 3 december - 94%, maar wel om 18.50 uur, als het echt al heel donker is.

De maan zien onder gaan

De ondergaande zon, dat is gaaf. Maar de maan zien onder gaan is ook bijzonder. Als het al echt licht is, zie je dit niet zo goed. Het beste kun je rond de schemering kijken. Dit jaar gaat de maan denk ik net te laat onder, maar wie weet. Zaterdag zijn de kansen het beste. Dus als je morgenochtend op tijd wakker bent, kijk eens naar het westen en wie weet zie je het.


Zaterdag 29 november: 7.10 uur.

Zondag 30 november: 8.21 uur

Maandag 1 december: 9.29 uur


Maanwandeling bij het Canadameer

Nou wil ik mijn avonturen ook even delen, want ik had de data en tijden wel zo lekker uitgezocht, maar dan moet je ook aan de bak.

En we boften, want we waren net een weekendje weg in het Friesland, in een huisje in het bos. Maar ja, bos = niet ver uitzicht....

Gelukkig waren we niet voor 1 gat te vangen en had Joost het Canadameer ontdekt op de kaart. De maan zien opkomen bij Canada, wat wil je nog meer?


Nou, misschien dat het niet zo zwaar bewolkt is ;).

Pikkedonker was het, toen wij voorzichtig onze weg zochten richting het meertje.

Maar we hadden geluk hoor, de wolken werden iets dunner en daar was ie, de maan!

Als je dan bij een meertje staat in een doodstil bos, op wat vogels na die flinke herrie maakten, en je ziet de maan, dat is mooi hoor!

Poging twee: zie de maan schijnt boven de bomen

Zondag was het nieuwe ronde, nieuwe kansen. Heel mooi, want de zon ging aan de ene kant onder, terwijl bijna gelijktijdig de maan op kwam. We waren net op het Dwingelderveld geweest en reden terug, op zoek naar de maan. En opeens: ja!!!! Daar, boven de bomen, daar zagen we 'm. Megagroot! We stopten de auto onder de televisietoren en genoten van dit mooie verschijnsel.

Poging 3: de maan boven mijn eigen IJsselmeer

En de derde sessie van deze volle maan was maandagavond. Weer zo mooi! En zo zie je maar, moeilijk is het niet om 'm te zien. Je moet net een beetje mazzel hebben met het weer en in de gaten houden op welke tijd je naar de lucht moet kijken!


138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page