top of page
  • Jolanda

Knallend het jaar uit in de Soesterduinen

De een na laatste dag van 2019. Die periode rond de Kerst en Oud en Nieuw is vaak druk en dan meestal omdat je jezelf te druk maakt.

Ik tenminste, met boodschappen, etentjes, mijn verjaardag, regelen. Maar dit jaar besloot ik dat anders te doen. En dat pakte enorm goed uit.

De zon schijnt weer stralend in het staartje van 2019. In plaats van mee te gaan in de drukte kies ik voor een wandeling in de Soesterduinen. Knallend het jaar uit.

Wat is het toch fijn dat Nederland zo'n klein landje is, want al met al was ik binnen het uur bij het begin van deze wandeltocht.

Waar ik eerst vaak dit soort wandelplannetjes uitstelde voor 'als ik een keertje meer tijd heb', blijkt het eenvoudigweg een kwestie van in de auto stappen, muziekje aan en gaan. Die gedachte moet ik echt vast zien te houden. Er zijn zoveel mooie plekken onder handbereik. Dit was echt genieten.


Roots wandeling via Routeyou

Ik had via internet een wandeling van het natuurtijdschrift Roots uitgezocht. Een wandeling van 11 kilometer, aangeduid als paddestoelenwandeling. Die heb je eind december natuurlijk niet meer, maar de route blijft prachtig.

Via Routeyou had ik de wandeling op mijn telefoon bij me. Dat is heel fijn, want dan zie je op een kaartje de lijn van de wandeling uitgezet en kun je zien of jouw blauwe stipje nog op de route zit. Het voordeel van deze wandeling is dat hij ook verschillende paaltjeswandelingen combineert, waardoor je ook niet de hele tijd op je telefoon hoeft te kijken.


Link naar de wandeling van 11km in Routeyou


Er lopen verschillende wandelingen door het gebied, een veelgebruikt startpunt, waar deze wandeling langskomt is Huize Zonnegloren.

Deze wandeling start aan de rand van Soest in het bos en loopt dan langs de randen van de Korte Duinen. Die combinatie van bos en het steeds veranderende uitzicht op de zandvlaktes maakt deze route zo afwisselend.


Wat een ijsmassa niet kan doen

Dit gebied is ontstaan door een Scandinavische ijsmassa die zo'n 200.000 a 120.000 jaar geleden (we nemen het ruim ;)) de Utrechtse Heuvelrug opstuwde. Het stuifzand zorgt ervoor dat de duinen er iedere dag weer anders uitzien. Niet helemaal natuurlijk overigens, ik las dat er ieder jaar een enorme hoeveelheid zand weer teruggebracht moet worden, het zand waait namelijk van west naar oost. Er is al een zandwal aangelegd die moet voorkomen dat het stuifzand zich steeds verder verplaatst.


Geniet je met me mee van dit prachtige gebied? Als je die foto's ziet, dan krijg je toch zin om spontaan naar buiten te gaan?


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page