top of page
  • Jolanda

Bloemenzee in de Keukenhof

Of het nou de definitie van avontuur is, een bezoekje aan de Keukenhof, dat weet ik niet. Op de een of andere manier associeer ik de Keukenhof toch een beetje met toeristen of met montere senioren. Maar ach, ik vind wel meer dingen voor de 'rijpere doelgroep' leuk. Who gives a f#ck.

Bloemenkind

Ik ben nou eenmaal dol op bloemen, ik word blij als ik al die kleuren zie. Al heel lang denk ik 'ik zou eigenlijk best eens naar de Keukenhof willen'. Maar als ik dan over de files hoorde en over de drukte in het park, dan dacht ik toch steeds 'laat maar'. Dit jaar was het anders. Het park is gesloten door de Covid-maatregels. Toch zijn alle bollen ook dit jaar gewoon ingeplant, zijn tuinmannen dag in-dag uit bezig met het schoffelen en het onderhoud. Een mooi beeld, vond ik. En ze deden het niet voor niets. Want na een negatieve test mocht ik samen met Joost en nog 5000 man het park in. Dat is wat anders dan de 50.000 bezoekers die er normaal gesproken komen.

Een hele onderneming

Het werd toch best een avontuur, op de dag voor de Keukenhof moesten we ons laten testen. Dat kon in Almere, waar we meteen maar een bliksembezoek aan de bloesem deden en de Lepelaarsplassen ontdekten. Met de uitslag van de negatieve test omgezet in een QR code in een appje konden we de dag erna het terrein op. Dat er niet gecontroleerd werd of de telefoon ook van jou was en jij dus echt diegene was met de negatieve test, dat laat ik maar even terzijde. Wij konden naar binnen! Ik had helemaal een beetje een schoolreisjesgevoel.

Over de Keukenhof

De Keukenhof dankt zijn bestaan aan gravin Jacoba van Beieren. Zij haalde haar groente en fruit uit dit gebied. In 1641 werd Kasteel Keukenhof gebouwd en groeide het landgoed. Ik wist niet dat het de ontwerpers van het Vondelpark waren, die ook dit landschapspark ontwierpen, maar nu ik erover na denk heeft het best dezelfde sfeer. Engelse landschapsstijl met kronkelige paden en waterpartijen. In 1950 ging het park voor het eerst open als expositie van voorjaarsbloeiende bollen. Tegenwoordig is de Keukenhof net zo'n symbool voor Nederland als klompen en softdrugs.

Wist je dat toen ik in China rondreisde, zo'n 20 jaar geleden, daar op heel veel plekken grote posters van de Keukenhof hingen? Dat vond ik toen al zo grappig.

Wat vond ik ervan?

Zoveel bezoekers en fans van dit bloemenpark, wat vond ik er nou eigenlijk zelf van? Was ik helemaal omver geblazen? Nee, dat toch niet. Het is echt een prachtig park, zo mooi aangelegd. Zoveel kleur, zelfs in deze tijd waarin de meeste tulpen nog niet op hun mooist zijn. Het is een schitterende weelderige tuin. Maar toch ook wel erg keurig en aangeharkt. Heel erg leuk om een keer geweest te zijn, maar niet iets waar ik ieder jaar voor terug zou komen. Ik vond het ook nog best druk ook al was het aantal bezoekers maar zo'n 10% van het normale aantal. Ik moet er niet aan denken om op een gewone dag in de drukte me tussen alle fotograferende mensen te wringen.

Evengoed heel veel toeristen

Opvallend vond ik het dat er heel veel toeristen rondliepen, meer dan de helft van de voorbijgangers sprak een andere taal. Veel Aziaten, maar ook Frans, Engels, Duits en nog veel meer talen waarvan ik niet direct door had uit welk land dat kwam. Er zullen veel foto's verspreid gaan worden over dit 'typisch Hollandse' park. Erg grappig om alle fotoshoots te zien. Maar eerlijk is eerlijk, het park is ook erg fotogeniek.

Wil je er ook heen?

Ook in het weekend van 16-18 april kun je er nog heen. De toegang is 18,50 en de sneltest die je moet doen is gratis. Die kunnen maar op een beperkt aantal plekken in Nederland. Ik begreep al dat dit de grootste bottleneck was om het park te bezoeken: geen ruimte meer om op tijd een test te doen. Ik voel me er een klein beetje hypocriet onder, want hoe gaaf ik het ook vond om de Keukenhof zo relatief rustig te kunnen bezoeken, eigenlijk vind ik het van de gekke dat er zoveel gemeenschapsgeld gaat naar dit soort 'leukigheden' en niet bijvoorbeeld naar de zorg.

Maar dit blog gaat niet over mijn politieke ideeën, het moet een plek zijn vol kleur en vrolijkheid. Om af te sluiten dus nog maar wat prachtige plaatjes van de bloemen. Daar kun je toch niet anders van blij van worden?


Zelfs in de regen was dit een middag vol kleur!


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page