top of page
  • Jolanda

Kerstochtend in Volendam

Na een paar grauwe miezerige dagen schijnt op Kerstochtend de zon. Een blauwe lucht, licht waarbij je met je ogen moet knijpen, de warmte van de zon op je gezicht!!!

Tijd om erop uit te gaan, nu eens een keertje gewoon in de buurt: Kerstochtend in Volendam.

Ik woon in de gemeente Edam-Volendam en mijn hart ligt meer bij Edam. Volendam is altijd een stuk drukker, toeristischer en commerciëler geweest in mijn beleving. In deze tijd waarin niet gereisd mag worden, is de sfeer in Volendam echter heel anders. Geen grote touringcars vol fotograferende Aziaten. Nee, alleen ik loop foto's te maken met mijn telefoon, nog altijd een 'jas' - iemand die eigenlijk van buiten komt.

Noordeinde, loop even mee

Jan Dulles heeft een prachtig liedje gezongen over het Noordeinde.


Loop even mee, over het Noordeinde,

waar de bootjes zweven op de horizon.

... Ga even mee, lopend langs het water.

Je gedachten drijven met de golven mee.

Hier bestaat dan geen vroeger of geen later.

Alleen de stille krachten van de zee.

Over de dijk loop ik in het stralende zonnetje richting de haven. Op het Noordeinde kijken de huizen zo uit over het Markermeer. De meeste huizen zijn nieuw, toch staan er ook nog best wat oude mooie pandjes, de meeste goed in de verf.

Drukte op de dijk

Op de Dijk is het druk. Gezinnen lopen een rondje, een vrouw duwt haar oma in een rolstoel naar het cafeetje waar warme chocolademelk wordt verkocht. Een groepje oudere mensen zit bij elkaar op bankjes in de haven een beetje te keuvelen. De eerste biertjes worden al ingeschonken bij een ander café. Let wel, het is net half 12, ik heb pas net het kerstontbijt achter de kiezen ;).


Spiegelgladde haven

Het water in de haven spiegelt de blauwe lucht. De replica van het VOC schip de Volle Maen ligt aangemeerd, altijd zo'n mooi gezicht met al die masten en touwen.

Vissersplaatsje

Hier zie je toch wel dat Volendam nog steeds ook een vissersplaats is. Netten hangen uit, generaties lang leven hier met en aan het water.

Struinen door het Doolhof

Vanaf de dijk lopen er trappetjes naar de lager gelegen straatjes en steegjes. Het Doolhof. In drukkere tijden lijkt dit bijna wel een openluchtmuseum, maar er wonen gewoon mensen. De authentieke huisjes staan niet in strakke straten, maar zijn opgepakt met kleine steegjes ertussen. Het voelt hier een beetje alsof de tijd heeft stil gestaan. Heerlijk om foto's te maken van het fijne sfeertje.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page