top of page
  • Jolanda

I love - Koud douchen

Bijgewerkt op: 1 okt. 2020

Laat ik beginnen te vertellen dat ik een echt watje ben. Het duurt bij mij altijd uren voor ik 'door' ben als we gaan zwemmen.

In de sauna sla ik het koude dompelbad liever over. En koud douchen? Ik hoorde het wel eens van mensen die het deden en erbij zweerden, maar brrrrr, dat leek me echt niets voor mij. Waarom zou je?

Waarom zou je?

Vijf redenen om koud te douchen. Goede doorbloeding, betere weerstand, meer energie, goed voor je huid. Ga zo maar door. Ik vond het interessant en zag opeens meer en meer stukken verschijnen over het nut van koud douchen. Maar nog steeds dacht ik dat 't niks voor mij zou zijn. Ik las over onderzoek, waarbij in januari een paar duizend mensen koud gingen afdouchen. De CoolChallenge begon en ik had medelijden met al die mensen die iedere ochtend onder een koude douche moesten.

Ik weet ook wel dat er een grens is aan maakbaarheid, maar koud douchen zou ook geen kwaad kunnen.

De voorjaarsgriep hakte erin

In het voorjaar kreeg ik zo'n enorme nare griep en toen begon het toch te kriebelen. Mijn weerstand is niet zo hoog, ieder jaar ben ik wel een periode vaker wel dan niet geveld door verkoudheden. Ach, dat is nu eenmaal zo. Maar de griep van dit voorjaar hakte er zo in, dat wil ik liever niet nog een keer. Wat nu als ik dat zou kunnen voorkomen. Ik zou het gewoon gaan proberen, besloot ik.


Koud douchen, is dat niet naar?

Met alle voordelen in het achterhoofd -hele wetenschappelijke verhandelingen had ik inmiddels gelezen, ik wil dan ook wel weten hoe het dan zit- ben ik er gewoon mee begonnen. Gewoon lekker warm douchen. Dan goed diep inademen en rustig uitademen, een keer of wat. En dan de douche naar koud draaien. De eerste neiging is dat je je rot schrikt van die kou en je adem gaat stokken, schouders hoog, en gilneigingen. Iehiehhhh. Maar als je dan rustig uitademt, blijkt die kou niet zo vervelend te zijn. De eerste 10 tellen.


De kick die het geeft, zorgt meteen voor een goed begin van de dag. Ik -watje- heb zomaar koud gedoucht. Wat een bikkel ben ik. Megastoer. Dit gevoel blijft best een tijdje bij. Mooie winst voor die paar seconde afzien.


En hoe bevalt het?

Inmiddels douche ik al zo'n anderhalve maand koud af. Iedere dag! En echt. Het went! Waar ik eerst de kraan niet helemaal op het allerkoudst draaide en m na tien seconde al uitzette, sta ik er nu rustig een half minuutje onder (met nog steeds in mijn achterhoofd hoe zielig die proefpersonen waren die 90 seconden moesten). Het geeft me nog steeds iedere ochtend een kick. Ik word er echt lekker alert wakker van. Of het verder effect heeft, dat weet ik nog niet. In het voorjaar heb ik altijd veel energie en of mijn weerstand echt hoger wordt, dat zullen we in de herfst wel merken. Maar ik vind het lekker en leuk. Alleen voor de kick blijf ik het al doen.


En die duik dan?

De ochtendduik doe ik al langer. De omstandigheden zijn ook perfect hier. Ik hoef 's morgens alleen de dijk maar over om een plons te kunnen nemen. In het water zit je in een andere wereld. Heb je letterlijk een ander perspectief. Zo helemaal alleen tussen de wolken en het water geeft zo'n ongelofelijk gevoel van vrijheid.


Vorig jaar deed ik 't regelmatig, tot eind september en ook dit jaar vind ik het weer heerlijk. Niet iedere dag hoor, maar een paar keer per week. Ook als het geen 20 graden is buiten (dat is het volgens mij ook nog maar 1 keer geweest dit jaar). Ik deed dit niet voor het gezonde of goede effect ofzo, maar gewoon voor de lekker en leuk. En dat is misschien wel het allergezondst. Benieuwd of ik met die koude douches zo getraind raak dat ook de ochtendduik lekker blijft als straks de zomer weer voorbij is. We zullen het zien!

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page