top of page
  • Jolanda

Huizen: Eukenbergroute

Een combi van stads en natuurrijk is altijd leuk. Ik hou net zo van schattige straatjes en leuke huizen als van bos en duinen. Nederland heeft zoveel plaatsen met geschiedenis. In Huizen was ik nooit echt bewust geweest. Ik wist niet dat het zo'n leuk oud centrum had. Met de natuur dichtbij was dit een mooie mix voor een wandeling van 10km. Onderweg kwam ik ook nog een geweldige plek voor de lunch tegen: de Krachtcentrale.

Eukenbergroute: 10 km mooi en minder moois

Via Wandelnetwerk Noord-Holland had ik weer eens een route uitgezocht. De Eukenbergroute van 10km.

De berg in de naam is een heuvel van 14 meter hoog, maar toch een mooi uitkijkpunt op het Markermeer. Vroeger was dit een heidense offerplaats of vuurbakens voor schepen op de Zuiderzee. Je kunt op het kaartje zien dat de helft door de natuur gaat en de helft door bebouwd gebied. Die lange rechte lijn van haven naar het oude dorp is wel een saai stuk over een soort industriegebied, maar wel met onderweg een superleuke plek om iets te eten of te drinken. Ik neem je mee.

Bossen en akkers langs het Markermeer

Ik startte bij Startpunt Naarder Eng, in het Goois natuurreservaat. Een heel leuk gebied met akkers vol bloemen en bos. In het bos wonen nog kabouters, als je goed oplet kun je hun was zien hangen ;).

Nautisch kwartier en de haven

Huizen is een echte havenplaats, ik was er via het water ook al wel eens geweest. Het Nautisch Kwartier gaf me een beetje een Disney gevoel. Nieuwbouw in de stijl van een oud Zuiderzee dorpje. Er zit een Fletcherhotel gevestigd. De echt oude kalkovens met de mooie schoorstenen die nu in gebruik is als restaurants vond ik wel echt mooi. Maar al met al is het altijd een leuk sfeertje, zo aan het water met de boten.

Krachtcentrale: onwijs leuke plek voor lekkere lunch

Tussen de haven en het oude dorp loop je langs een lange weg door een saai stuk. Niet echt een aanrader, tot ik ongeveer halverwege de Krachtcentrale ontdek. Het is meer dan een café-restaurant. Het gebouw is een broedplaats van creatieve ondernemers. In de expositieruimte is een tentoonstelling Fast Art 2021 te zien, waarbij autosport getransformeerd wordt tot kunst. Tot 31 oktober nog te zien, dus wie weet een leuke tip voor de herfstvakantie? Het café heeft een erg leuke sfeer en in de zomer kun je er heerlijk op het dakterras zitten. Altijd leuk om zulke pareltjes te ontdekken

Oud Huizen

Huizen is een voormalig vissersdorp, met Middeleeuwse boerderijen en kleine steegjes en straatjes. Echt leuk om een beetje doorheen te dwalen. Terug in de tijd.

Langs de akkers

Ik had het helemaal niet verwacht in deze omgeving, akkers vol bloemen en mais tussen stukken bos. Had af en toe zelfs het gevoel in Frankrijk te zijn. Zo afwisselend is Nederland dus. Leuk om weer een nieuwe plek ontdekt te hebben!


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page