top of page
  • Jolanda

Houthavens Amsterdam ontdekken

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2021

Naar buiten gaan kan ook in de stad. Struinen door mooie wijken, architectuur bekijken, lekker bij mensen naar binnen gluren. Ik ben er dol op.

Loop je met me mee door de Houthavens?


Silodam, weidsheid in het stadscentrum

Omdat mijn dochter Isa sinds kort in Amsterdam in de Silodam woont, wordt het tijd de buurt te verkennen. Midden in het centrum, al voelt het als buiten, met al het water van het IJ om je heen. Maar je kunt het Centraal Station gewoon zien, vanuit haar raam.

Hoewel de verbouwde graansilo's nog mooier zijn, heeft 'De Silodam' ook echt zijn charme. Ontworpen door architectenbureau MVRDV is het een kleurrijke blokkendoos. Het heeft wel iets van een containerschip, met het water klotsend onder zich.

De Houthavens, grachtengordel nieuwe stijl

Vroeger losten vrachtschepen hun lading in deze buurt. Nu is er een compleet nieuwe wijk ontstaan. Sinds de Spaarndammertunnel in 2018 is geopend, rijdt het meeste verkeer er onderdoor. Vanuit de auto heb je geen idee wat er boven je gebeurt. Maar al wandelend wel.

Er zijn zeven nieuwe eilanden gebouwd, aan grachten. Autoluw door de ondergrondse parkeergarages. Dat geeft een heel grappig beeld. Aan de ene kant is het enorm stads, bijna een beetje Venetië. Aan de andere kant voelt het dorps, met peuters die op hun fietsje door de straat crossen.

Zo'n nieuwe wijk is altijd nog kaal. Ik mis het groen vaak in de stad. Hoewel hier geen bomen staan, zijn hele wanden bekleed met groene verticale tuinen. Het is een mooi gezicht. Ik ben heel benieuwd hoe dit er over een paar jaar bij staat.

Pontsteigergebouw, met de duurste penthouses van Nederland

De meningen zijn erover verdeeld, maar markant is het zeker: het Pontsteigergebouw. Als ik vanuit onze polder richting Amsterdam rijd, zie ik het al van kilometers ver liggen. De hoogste woontoren van de stad, met de duurste penthouses van Nederland. Superlatieven alom. Ik weet nog niet of ik het mooi of lelijk vind. Maar als je met het pontje vanuit Noord aankomt, dan beneemt het gebouw je toch wel de adem. En vanuit het raam van mijn dochter is het ook een geweldig gezicht.

Het mooiste uitzicht over het IJ

Vanuit de Silodam kun je wel blijven kijken. Hoe de wolken overdrijven, bootjes af en aan varen. Grote schepen langs komen. En als de zon onder gaat, is het mooier dan de mooiste film.



30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page