top of page
  • Jolanda

Doorweekt herten spotten in de Waterleidingduinen

Zo eind september/oktober is de bronst. Dé tijd om herten te spotten. Alhoewel de kans om herten te zien in de Waterleidingduinen volgens mij iedere dag heel groot is.


Ik maakte een prachtige wandeling, waarbij ik compleet verzoop door de enorme stortbuien. Helemaal doorweekt was ik, tot mijn ondergoed aan toe. Ik kon er wel om lachen, het was onderdeel van het avontuur.

Over de wandeling

Mijn wandeling startte bij de Zandvoortselaan, aan de rand van Zandvoort. Hier is een fjine parkeerplaats met ook nog een leuk restaurant 'Dune aan de duinrand'. Ik durfde daar echter niet naar binnen te gaan, zo natgeregend als ik was. Voor een volgende keer.

De wandeling had ik weer via routeyou gevonden: struinen door de waterleidingduinen

Dit is een wandeling van 10,9km, maar je kunt 'm heel makkelijk inkorten als je zou willen.

Herten bij de vleet

Er schijnen zo'n 2000 damherten te leven in dit gebied. Ik was dan ook nog geen 5 minuten onderweg, of ik zag de eerste al. En ja, dat blijft toch wel heel erg bijzonder hoor. Vooral de mannetjes met hun grote geweien.

Het was niet zulk mooi weer en daardoor was het heel rustig in het gebied. Af en toe had ik het gevoel over de savanne te lopen.


Onderweg waren er niet alleen maar herten, ook de bunkers zijn indrukwekkend om te zien, zeker met de grote regenboog die verscheen.

De watertjes in het gebied zijn heel helder, mooi blauwgroen van kleur. In het meertje is een vogeleiland met heel veel aalscholvers.

En hoewel op deze foto's nog veel blauwe lucht te zien was, ontkwam ik er niet aan. Het begon met miezeren, ik kon samen met de herten nog een beetje schuilen onder de bomen.

De herten in beweging zien?

Het ging harder en harder regenen en op een gegeven moment kon het me niet meer schelen. Ik stapte lekker door, zodat ik het niet koud zou krijgen en ik nam me voor om snel een beter regenjasje te kopen. Het oude hardloopjasje wat ik aanhad, dat was in ieder geval niet meer waterdicht. Gelukkig is een mensenlijf niet van suiker en kreeg ik het in de auto wel weer warm met de blazers volop aan. Kon ik thuis extra genieten van de warme thee met stroopwafel ;)


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page