top of page
  • Jolanda

Geheime parel: rustig heidegebied de Stulp

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020

Waar het op de Posbank stampvol was tijdens de bloeitijd van de heide, kwam ik hier amper mensen tegen. Een schitterend gebied, tussen Baarn en de Lage Vuursche.

Ik liep er een wandeling van 12 kilometer, maar voor de heide kun je er ook mooie korte rondjes doen.

Zo eind augustus, begin september is de bloeitijd van de heide. De zomer nadert zijn einde en deze velden kleuren paars, paarser, paarst. De Stulp is een heidegebied tussen Paleis Soestdijk, Baarn, de Lage Vuursche en het Pluismeer. Ik vond het de ontdekking van de maand.


Praktisch: de route die ik volgde

Een mooie route van ongeveer 12 kilometer, die ik op Routeyou had gevonden:

Rondje Stulp Lage Vuursche

De route start bij de Torenlaan in Baarn en gaat eerst door het Baarnse Bos. Dit is een landschapsbos, aangelegd in de 18e eeuw, met mooie lanen, vijvers, een 'berceau': een gang van bomen

Aan de andere kant van de Amsterdamsestraatweg is het bos heel anders en loopt het over in het mooie heidegebied. Heuvelachtig, stuifzand, prachtige kleur, kronkelpaadjes. Echt heel erg mooi!

Sprookjesachtig Pluismeer

Hoewel het niet een onderdeel van de wandeling is, wil ik natuurlijk even bij het meertje kijken. Ik bedoel: Pluismeer, dat klinkt toch zo leuk, dat wil je met eigen ogen zien. Het weggetje ernaar toe is sprookjesachtig, een soort verdiept pad met aan beide zijde grote varens. Ik voel me een beetje een boselfje.

Vlak bij het Pluismeer beginnen ook veel wandelingen en zie ik in de verte een leuk eetplekje: Buiten in de Kuil. Ik sla echter weer af richting de hei, maar neem me voor nog eens terug te komen en dan hier te starten met de wandeling.

Het is nog een flink eind terug, maar het is mooi afwisselend: heidevelden, lange brede boslanen, kronkelige bospaadjes. Echt een gebied om te onthouden! Kijk maar naar mijn blije hoofd: van zo op ontdekkingstocht in mooie nieuwe gebieden kun je toch niet anders dan heel vrolijk worden?

Het laatste gedeelte gaat weer door het Baarnse Bos, waar langs een vijver mooie houten beelden staan. Een vrouw heeft een broche op van paddestoelen. Mooi gezicht.
99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page