top of page
  • Jolanda

Het bos is groen - Groene Wissel Baarn

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021

Het leek wel van de een op andere dag gebeurd: opeens was het bos groen. Na zo'n koud voorjaar duurde het lang dit jaar, maar eindelijk was het zover. Tijdens mijn Groene Wissel Baarn wandeling kon ik genieten van alle kleuren groen.

Groene Wissel Baarn - 12 kilometer

Als je zoekt op Groene Wissel Baarn, vind je twee wandelingen. Ik deed nummer 2: Landgoed en Kasteel Groeneveld. Die is officieel 10 kilometer, maar op de een of andere manier maak ik altijd wat omweggetjes en ik kwam op 12 kilometer uit. 12 hele mooie kilometers. Langs Kasteel Groeneveld, het landgoed, de bossen en een mooie villawijk in Baarn.

Beschrijving van de wandeling

Kasteel Groeneveld - met de mooie moestuin

Het is eigenlijk geen kasteel, maar een buitenplaats. Een schitterend landgoed met mooie bomenlanen, vijvers en een Rococcostijl landhuis. Maar het mooiste vind ik nog wel de moestuin. Een kronkelige 'slangenmuur' aan de zuidkant, zodat de klimplanten goed in de warmte kunnen staan. Prachtige rijen met groente, bloemen, kruiden. Zelfs aan het begin van het moestuinseizoen al een lust voor het oog.

Het landgoed, vijverpartijen en alle tinten groen

Het landgoed zelf is zo'n 3 kilometer lang en er staan heel veel soorten bomen. Samen vormen ze een heel kleurenpalet, van lichtgroen, tot donkergroen, tot zelfs rood. Mooie slingerende paden langs het water met af en toe weer uitzicht op het 'kasteel'.

Mooie bossen - zo veel groen

Het landgoed gaat eigenlijk naadloos over in de bossen eromheen. Ik vind het zo mooi, als alles net groen is. Een bos is eigenlijk het hele jaar door mooi, maar stiekem is dit toch wel de mooiste tijd van het jaar. Het is vandaag een stormachtige dag, dat merk je op de grond niet zo, het bos geeft beschutting. Maar het gesuis van de toppen van de bomen laat me weten dat het best tekeer gaat. In de villawijk zie ik ook grote takken op de straat, die uit de bomen zijn gewaaid. Het fijne is dat de harde wind ook zorgt voor wat blauwe lucht. Heel welkom na al die regendagen van de afgelopen tijd.

De officiële route gaat een stukje langs de grote weg, om zo langs Kasteel de Hoge Vuursche te gaan. Ik steek de weg echter over, geen zin in de auto's langs me. Ik maak zo een kleine omweg om op rustige paadjes te kunnen blijven lopen.

Pippi Langkous villa's

Ik ben een echte natuurliefhebber, loop liever in het groen dan in de stad. Maar deze wandeling voert een stuk door de villawijk van Baarn. Dat vind ik dan wel weer leuk. Die mooie oude villa's, een beetje Pippi Langkous huizen, met torentjes, houtwerk, erkers. Lekker een beetje gluren.

Op de kaart lijkt het alsof de route een heel stuk saai langs het spoor gaat. En ja, het pad gaat langs het spoor. Bij het mooie restaurant De Generaal steek je het spoor over. Voorbij het station gaat er een smal paadje, dat af en toe bijna een groene tunnel lijkt. Helemaal niet storend dus, juist wel leuk om te lopen. Met een laatste slinger door het bos kom je weer terug bij Kasteel Groenveld.

Tip voor in de buurt: de Wintertuin in Baarn

Als je dan toch hier bent, is dit wel een hele leuke tip, nog geen tien minuten rijden.

Een prachtige botanische kas, met een mooi terras waar je een tropisch kopje thee kunt drinken. Ik heb meer over deze plek geschreven in het blog Wintertuin Baarn
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page