top of page
  • Jolanda

Giethoorn: Venetië van Holland

Giethoorn, normaal gesproken supertoeristisch met drommen Aziaten in bootjes en op de smalle dorpsweggetjes. In het nieuwe normaal blijkt het een prachtig plaatsje met rietgedekte boerderijen, heel veel bruggetjes en heel veel water. Toeristen zijn er op twee handen te tellen op deze vrijdagmorgen in april.

Varen of te voet

Eigenlijk is het volgens mij het leukste om Giethoorn per bootje te verkennen en dat is makkelijk, want overal worden bootjes verhuurd. Ik ben echter op weg naar huis na een weekje workation en wil alleen maar een korte wandeling doen.

Als ik mijn auto neer wil zetten op een lege parkeerplaats, blijkt dat het 5 euro per dag kost. Als ik 'm een uurtje wil neerzetten, kost het ook 5 euro. Omdat het zo rustig is, rij ik een klein stukje verder en daar kan ik mijn auto gewoon gratis kwijt, zo ongeveer bij de blauwe 2 op onderstaande kaart.

Daar loop ik langs het water over een smal pad, waar het in het hoogseizoen vast echt druk is. Nu dus niet, er varen wel een paar bootjes en ik kom een paar wandelaars tegen. De boerderijen liggen aan de overkant van de sloot, allemaal verbonden met een eigen hoog bruggetje. Dat ziet er echt onwijs leuk uit.

Het lijkt wel een beetje op een filmdecor, alle huizen zijn zo enorm goed onderhouden. Ramen pas gelapt, gras al gemaaid. Alles is echt reuze keurig. Onder aan iedere brug staat een zak met strooizout. De gemeente verstrekt bij iedere brug een vijf kilozak, zodat mensen in de winter hun eigen brug ijsvrij kunnen houden.

Ik loop grotendeels de gele route en sla bij de kerk rechtsaf de middenbuurt in. Dat is een nadeel als je hier een kort rondje wil lopen. De mooie straat langs de sloot met bruggetjes kun je wel op en neer, maar er is geen mooi pad parallel eraan. Dat betekent dat ik vanaf de supermarkt een stuk langs de grote weg moet. Overigens kun je daar dus ook makkelijk gratis parkeren als het ietsje drukker is (Plus Ter Schure, Eendrachtsplein 4). Het is een stuk minder idyllisch, minder mooie huizen, een gek casino en auto's die langs me razen. Ik ga een stukje eerder dan de gele route aangeeft dan ook weer terug langs het sloot richting het mooie dorp over de Petersteeg.


Een heel mooi bochtig pad leidt weer terug naar de 'grote sloot', zoals ik 'm oneerbiedig noem. Het is in totaal een rondje van 5,5 km wat ik loop en ondanks het stukje drukke weg erg mooi om te lopen. Zo is het natuurlijk ook, iets is niet voor niets toeristisch.

Zie je de ooievaar op het nest? Leuk he!

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page