top of page
  • Jolanda

Gelukjes oktober

Een verzameling fijne dingen van afgelopen oktober. Ieder seizoen heeft zijn charme en er is zoveel leuks, als je er op let. Alleen al van het op een rijtje zetten waar je blij van wordt, zorgt voor een geluksgevoel. Kijk je met me mee?

De volle maan boven het markermeer. In het donker uitkijken over het water, terwijl het stil is op straat. Alleen de vogels maken nog veel herrie.

Versgeoogste walnoten. Uit eigen tuin. Om eerlijk te zijn is de schaal van vorig jaar nog niet eens leeg, maar het geeft zo'n huiselijk gevoel.

Oktober is ook een maand waarbij het lekker is om 's avonds op de bank te zitten, onder een dekentje. Kop thee erbij, of een bokbiertje. Dit vond ik echt aanraders om te zien.

  • Leef - Bibian Mentel op Videoland. Prachtige docu waarin de snowboardster een jaar wordt gevolgd. Als er iemand is die van het leven houdt, dan is zij het wel. Inspirerend.

  • Eigen kweek is veel luchtiger. Een Belgische serie, over een familie die een wietkwekerij begint. Het is een verhaal zonder echt duidelijk plot. Niet heel spannend, geen geweld. Onlogische situaties ook. Maar heerlijk om te kijken.

  • Een must see is de docu van David Attenborough: A life on our planet. Hij kijkt terug op de jaren waarin hij de wereld over reisde voor al zijn natuurdocu's. In die tijd is de biodiversiteit enorm afgenomen. Het verhaal is alarmerend, maar geeft gelukkig ook hoop. En hij is niet alleen een kundig verteller, maar ook het type liefste opa van de wereld. Hartjes voor deze man.

Oktober is de tijd van regenbogen, met het lage zonlicht en de vele buien. Cadeautjes vind ik dat, waar ik ook ben. Als het lukt, stop ik met wat ik doe op dat moment en zoek ik een plekje op om er goed naar te kunnen kijken.

In oktober ging ik naar het NXT museum in Amsterdam Noord. In deze tijd met veel minder van dit type prikkels was het een enorme experience. Prachtige licht- en geluidsinstallaties, waarbij je wordt meegezogen in een andere wereld. Het universum met zwarte gaten, de onderwater wereld, tot het effect van een hippe club in Ibiza (alleen dan zonder mensen). Een lust voor de zintuigen.

Het herfstlicht van oktober op een kalme zonnige dag. Dat is iets om in een lijstje te doen. Ik kan dan ook niet anders dan op weg naar de supermarkt uitstappen en even staren over het gladde water.

Eten, ook zo iets om heel gelukkig van te worden. Van een ontbijtje met kwark en vers fruit samen met een vriendin na een yogales - kijk die kleuren dan - tot een pannenkoek met appel en spek. De smaak van een herfstwandeling is dat. Nog meer geluk: het zomergevoel een beetje in huis halen met kleurige bruchetta's.

Een beetje avontuur op een saaie dag achter de computer: samen met de kat een blokje om op het strand bij ons voor de deur. Er wordt hier gewerkt aan de dijkversterking en dat zorgt ervoor dat het er iedere dag weer anders uit ziet.

Dat is bijzonder geluk: als je oudste dochter uit huis is en je voor het eerst daar gaat eten. Ze boft met het prachtigste uitzicht van Amsterdam. Kun je toch naar blijven kijken, al die lichtjes?

Soms is geluk een combinatie van afzien en ontspannen. In de regen aan het werk in de tuin, steeds modderiger worden. En daarna opwarmen in een schuimend bad.

Oktober, de tijd om lekker te puzzelen. Na het eten is het al donker en kun je niet meer buiten wat doen. Muziekje op en lekker suf de stukjes op de juiste plek leggen. Heerlijk!

Proberen te lezen met de kat die steeds op je schouder klimt en in je oren gaat spinnen.

Blij met een nieuwe jurk en een knuffelbeerherfstjas.

Dit is geen klein gelukje meer, maar een groot avontuur: met twee vriendinnen een heel weekend in een strandhuisje in Zeeland. Waar de zon net wat vaker schijnt dan de weersvoorspellingen verwacht hadden.

Waar werd jij blij van deze oktober?

64 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page