top of page
  • Jolanda

Gelukjes januari

Een nieuw vers jaar. Januari is altijd dubbel voor mij. Aan de ene kant vind ik het heerlijk dat alle toeters en bellen van december achter de rug zijn en omarm ik het rustige dagelijks leven. Aan de andere kant voel ik me aan het einde van de winter vaak somber.

Hoe dan ook, het blijft fijn om lichtpuntjes te zoeken en te zien in iedere dag. Er waren er veel in januari. Kijk je mee?

Januari begon niet met een nieuwjaarsduik, maar met een winterse suptocht. Er lag een dun laagje ijs op de sloot, waar ik doorheen moest breken. De weilanden waren leeg en stil. Ik was echt even in een andere wereld.

Zelf nasi maken, biertje erbij. Ja hoor, ook een lichtpuntje.


Gezelligheid bij vrienden, zij hebben een tuinhuis gemaakt om veilig bij te kunnen kletsen. Lichtjes aan, kaarsjes, dekentje, lekkere hapjes. Fijn om een middag samen te zijn.

Januari is voor mij Yoga with Adrienne maand, al jaren. Iedere dag een yogalesje, ondersteund door die gekke lieve Ollie. Dit jaar gaat de serie over 'breath'. Het is een hele rustige, meer meditatie dan yoga, dus als je echt op zoek bent naar yoga zou ik een andere serie van haar proberen. Ik vind het dagelijkse half uurtje ontspannen in beweging wel prettig.

Heel groot lichtpunt in januari. Ik ben zo blij dat ik dit geregeld had, al ergens in het najaar. Zo aan het begin van het jaar met elkaar een weekendje naar Texel. Wandelen, eten, spelletjes doen, de natuur in. Gek doen met elkaar. Zo fijn was dit.


Soms zijn de gelukjes heel klein. Hoe de zon door een viooltje schijnt bijvoorbeeld. Of onderweg tijdens een wandeling een groepje alpaca's tegenkomen.

Ik trok er vaak op uit deze januari, mooie nieuwe wandelingen. Maar ook gewoon de zon onder wandelen in mijn eigen polder. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar naar buiten gaan laat me altijd beter voelen. Te zien hoe de vogels vliegen geeft mij ook een gevoel van vrijheid.

Het is wetenschappelijk bewezen volgens mij, maar naar schattige katten kijken is goed voor zo'n beetje alles in je lijf. Ik vergeet dan maar even dat die Ollie ook een vreselijke schooier is en dat je eten geen tel onbewaakt kunt laten staan. Grrr. Maar als je hem dan zo ziet liggen, sja, dan smelt je toch. Net als van die lieve Lotte.


Mijn eigen IJsselmeer is ook een lichtpuntje. Ook dit is weer dubbel, want door de werkzaamheden is het illegaal om de dijk over te gaan. Als ze aan het werk zijn en met grote wagens heen en weer rijden, dan kan het dus ook niet. Maar in het weekend zoek ik toch graag weer het water op, ook al is het nu een stukje verder en wat lastiger klimmen over de stenen. Het uitzicht is al die moeite waard.


Met een vriendin een mooie lange wandeling door de Kennemerduinen. Al wandelend zo aan het bijpraten dat de paar uur voorbij vlogen.

Een van de leukste dagen van januari: het sneeuwde! Ik reed richting de sneeuw om de duinen langzaam wit te zien worden.

Ook zo'n gelukje in januari: de ochtenden waarop het steeds een beetje vroeger licht wordt.

Soms overvalt me tijdens wandelingen echt een extreem geluksgevoel. Zoals hier, op een vrijdagmiddag, weer in de Kennemerduinen waar ik het de week ervoor ook zo mooi vond. Een kudde paarden stond te grazen. Het was alsof ik in een film zat.

Het buitenleven. Want het is best gek, op sombere dagen voelt het alsof januari een aaneenschakeling is van grauw en grijs. Van koud en miezerig. Van iedere dag dezelfde sleur en geen zin hebben om je bed uit te komen en aan de dag te beginnen.

Toch zijn er zoveel mooie dagen geweest, met zon en frisse koude winterlucht. Met harde wind waardoor je wangen rozig worden als je weer opwarmt binnen. Met limonaderoze luchten als de zon ondergaat.

Met mijn jarige moeder een wandeling maken, over paden die veel modderiger waren dan we van tevoren bedacht hadden. Dat werd glibberen.

De geur van mimosa. Instant geluk. Dit ruikt naar de lente. Hoe kan het ook anders als je een plant bent vol kleine gele zonnetjes.

Een fijn nieuw restaurant ontdekken waar je heerlijk eten kunt afhalen. Double Street Food heet het en als je in de buurt van Hoorn bent, is het een echte aanrader!

Een winterse ochtendwandeling met Monki. Goed voor het gemoed.

Een gelukje kan ook plotselinge inspiratie zijn. Deze kunstenaar vond ik op instagram @sculpttheworld is het account van Jon Foreman. Hij maakt zulke mooie dingen met stenen en zand dat ik direct zin krijg om ook aan de slag te gaan.

Inspiratie is ook het vuurwerk van een bevroren bereklauw op een winterse morgen. Ik kan daar dan echt een tijdje naar staan kijken, foto's maken uit allerlei hoeken.

In januari pakte ik het hardlopen ook weer wat regelmatiger op. Ik ging iedere week zo'n 2 a 3 keer. Zou ik over een paar maanden ook mijn conditie weer wat verbeterd hebben? Tot die tijd geniet ik er maar van, het fijne gevoel tijdens en vooral na zo'n rondje.

Nog drie gelukjes: staren over het water in het zonnetje. De eerste winterakonietjes en een nieuw prachtig vormgegeven boek over trekvogels.

Het was een week waarop ik mijn erf nog niet af was geweest. Sterker nog, ik was mijn huis amper uitgekomen. Want hoewel ik heel goed weet hoe fijn het is om naar buiten te gaan, word ook ik wel eens in beslag genomen door een slechte planning en te weinig energie, waardoor ik te lang achter mijn computer blijf zitten en als ik klaar ben doorschuif naar de televisie. Te koud buiten, te veel regen. Bluh.

Een onverwachte gebeurtenis zorgde voor leven in de brouwerij. De stroom viel uit in onze buurt. Net toen de bonentaart 5 minuutjes in de oven stond en ik een vriendin die ook wel toe was aan wat leuks had uitgenodigd een hapje mee te eten en bij te kletsen. Niet getreurd: kaarsjes aan, taart op de kachel en voor het laatste beetje opwarmen ouderwets in het vuur.

Een zonsondergang met een kopje thee en de mooie papieren bloemen van Jurianne Matter. Zo fijn dat die nooit verwelken (ik had net het verdroogde bosje ernaast naar de groenbak gebracht).

Ook leuk: wandelen met mijn schoonzusje. We hebben elkaar veel te weinig gezien door deze tijd, maar het voordeel was wel: nu hadden we juist alle tijd om eens echt bij te praten. Dat schiet er vaak bij in als we met de complete families bij elkaar zijn, dan spreek je elkaar veel meer hapsnap. Zo zie je maar, elk nadeel heeft zijn voordeel.

Deze januari bracht zoals ieder jaar sneeuwklokjes. Maar ook ijspegels langs de dijk bij Uitdam. En een Vlaams frietje op een stralende zondag, de laatste dag van januari.

We gingen er speciaal voor naar Amsterdam. En de stad lag er prachtig bij. Alsof de zon wilde zeggen: niet zo doemdenken met je grijze maand. Januari is vol stralend moois.35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page