top of page
  • Jolanda

Gelukjes december

Bijgewerkt op: 13 feb. 2022

Nu ik dit schrijf is het al 9 februari en ligt de decembermaand een tijdje achter me. Een maand met minder energie, iets wat veel mensen wel zullen herkennen. Het hoort bij de winter, de natuur doet ook een pas op de plaats. Het gekke is dat december qua activiteiten en festiviteiten juist een drukke maand is. En als ik zo terugkijk, dan was de maand vol van mooie en leuke dingen. Kijk je weer mee?

Na een maand in Portugal te hebben geleefd, kijk ik met andere ogen weer naar Nederland. Het is heerlijk om weer bij mijn dochters te zijn en weer een ander ritme te hebben. Bij Isa langs op de Silodam, waar net een regenboog ontstaat. Een dagje werken op locatie - ook een uitzondering tegenwoordig-, genieten van alle lichtjes en zelfs tijdens een hardlooprondje Sinterklaas en Piet even gedag kunnen zeggen.

Sinterklaas is sowieso altijd al zo'n gezellige avond. We maken er altijd een spelletjesavond van, met veel lekkere dingen.

Ook een gelukje is om Lotte zo heerlijk creatief bezig te zien.

Tijdens een wandeling langs het meer, komen we wel een hele bijzondere steen tegen tussen het puin en rotsen dat bij de dijkversterking is gestort als tijdelijke versteviging. Een oude gevelsteen? We sjouwen 'm naar ons strandhuis. Ik loop verschillende keren hard, maar merk dat ik niet veel energie heb. Dat geeft niet, afwisselen met wandelen is ook prima. Ik poot honderden bollen, om straks in het voorjaar van te genieten en na een yogales doe ik een koffie met heerlijke yoghurt met fruit met een vriendin.

December is de tijd van lichtjes. We zetten de boom weer op, binnen en buiten. We maken ons huis gezellig. Buiten is het vaak koud, guur en winderig. Maar gelukkig zijn er ook mooie dagen. Op een stralende windstille dag doe ik een wintersuptocht in de weilanden. Magisch blijft dat.

We genieten van de races van Max en gaan zelf cruisen langs de lichtjes van het light festival in Amsterdam. Heerlijke traditie. Ik stuur een leuke puzzel naar een vriendin als afleiding tijdens quarantaine en koop voor het eerst van mijn leven een bril voor autorijden en ondertitels lezen op tv. Thuis hebben we een hulpje bij het puzzelen.

Hoewel ik geniet van de mooie dagelijkse dingen, zonsopkomsten, een berijpte ochtend, spiegelgladde sloten tijdens een zonnige dag in de polder, voel ik me niet ok. Ik ben niet fit. Geen energie, dat vuurtje wat in me brandt normaal gesproken, dat flikkert nog maar onrustig. Ik herken het, heb er ieder jaar last van. In de winter overvallen sombere gedachtes me sneller. Vind ik het lastiger om actie te ondernemen en ben ik vaak aan het kwakkelen. Niet ziek genoeg om een weekje echt ziek te zijn en uit te zieken, maar te lamlendig om lekker te doen wat je wil doen.


Daarbij wil ik in deze tijd ook niet het risico lopen dat ik toch stiekem covid heb opgelopen en anderen kan aansteken. Maar dat blijkt het iedere keer toch niet te zijn. Ik draai dus maar een tijdje op halve kracht. En ik neem het ook maar zoals het is, al baal ik er ondertussen wel van. Het is toch een stuk fijner om met blije energie je dag te beginnen. Van dat gekwakkel word ik nog lamlendiger, bij mij sukkelt het een flinke tijd door, een week of 5. Gelukkig gaat het nu ik dit typ echt weer de goede kant op. Zo zie je maar, alles is tijdelijk, 'nothing is permanent'. Door de jaren heen weet ik dat ook wel, maar het is toch fijn als zo'n periode weer achter de rug is.

Ik ben wel blij dat ik al jaren kijk naar alle mooie dingen in de dagen. Dat helpt me er ook echt doorheen. Er zijn altijd lichtpuntjes.

Echt winter wordt het niet, maar er zijn wel een paar ochtenden met een wit laagje poedersuiker. Ook gaat de zon regelmatig prachtig onder. Dat zijn toch cadeautjes. Gratis en voor niets, voor iedereen die er even de tijd voor neemt.

December is ook een feestmaand. Lotte start de vakantie met een cocktailavond met vriendinnen en maakt er voor ons ook eentje. Zelf word ik vijftig en vriendinnen leggen me in de watten. Joost zorgt voor een fantastisch diner om de ouders ook mee te laten vieren. Ik krijg een geweldig fotoalbum en Isa en Lotte hebben een heel tijdschrift voor me samengesteld en alles daarvoor geregeld met vrienden en familie. Wow, wat bijzonder. Grote feesten kunnen niet, maar in kleine groepjes is het ook leuk. Al is het daardoor wel bijna iedere avond raak. Kerst, een afterkerst/preverjaardagslunch voor de oudjes, mijn verjaardag, oudjaar etc.

Ik ga met Lotte een dagje naar Haarlem voor een stadswandeling (alle winkels zijn nog gesloten, maar zo rondstruinen is ook leuk). Op de terugweg worden we enorm verrast: ze zijn aan het schaatsen bij ons in de polder! De paar nachten met vorst zijn genoeg geweest om een ondergelopen weiland te bevriezen. We weten niet hoe snel we onze spullen moeten pakken om ook een rondje te schaatsen! Jippieajeee!

En zo sluit ik een jaar vol gelukjes af. Een jaar vol kleine grote avonturen, veel wandelingen, mooie ontdekkingen en vooral veel moois in het dagelijks leven. Ik geniet er zo enorm van, de dingen buiten in de natuur. Het licht, de wolken, de bloemen, planten en bomen. Ik hoop dat ik, door je mee te laten kijken met mijn gelukjes, je heb geïnspireerd om met andere ogen naar je eigen gelukjes te kijken.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page