top of page
  • Jolanda

Fochteloërveen en Piepers & Paupers (toptip!)

In deze blog vertel ik niet alleen over het mysterieuze Fochteloërveen in de schemering, maar geef ik ook een toptip voor superleuk en lekker eten (en drinken).

Uitgestrekt en verlaten hoogveengebied

Het Fochteloërveen is een bijzonder gebied, waarin je terug in de tijd gaat. Vroeger bestond een veel groter deel uit deze hoogveenvlaktes. Zompig veen, dat grotendeels verdwenen is door het turfsteken. Maar in dit gebied kun je nog genieten van de uitgestrekte stilte. Wij waren er in de schemering op een grijze zaterdagmiddag in november. Compleet verlaten en waterkoud.

Wij liepen een deel van de wandelroute van Natuurmonumenten.

Smalle verende paadjes en zo stil dat het bijna niet echt is. In het voorjaar bloeit hier het veenpluis, nu was alles in sepiatinten, alsof je in een oude film rondliep.

Toptip: Take Away bij Piepers en Paupers

Via Instagram kreeg ik een geweldige tip: verse friet van Piepers en Paupers. Vlak bij het mooie gevangenismuseum in Veenhuizen waar we al eens eerder waren geweest ligt deze leuke plek. Dit gebied is het decor voor het boek Het Pauperparadijs. In de 19e eeuw begon het als een ideaal: arme mensen 'opvoeden' en werk en huisvesting geven. In de praktijk werd het een drama en leefden mensen onder erbarmelijke omstandigheden in de veenkoloniën.

In 2010 richtten in dit gebied een groep ondernemers die zich de Zware Jongens noemen Brouwerij Maallust op. Op de website lees ik dit over de interessante geschiedenis:

In 1818 richtte Generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij zette zich in om de allerarmste inwoners een beter leven te bieden. Door paupers, armoedzaaiers, bedelaars, wezen en landlopers hard werk op het land te bieden, dacht hij ze te kunnen heropvoeden tot betere mensen. En gelijk had hij, want hard werk en buitenlucht doet een mens goed.


In 1823 kocht hij grond op in het verafgelegen Veenhuizen en bouwde drie grote gebouwen waar uiteindelijk duizenden in verbleven. Dit stukje grond groeide uit tot een vrijwel zelfvoorzienende samenleving die zich afsloot van de buitenwereld. Inclusief boerderijen, scholen, kerken en een elektriciteitscentrale. Hier leefden, woonden en werkten de bedelaars, armoedzaaiers etc. onder strikt regime. De naam van de bieren zijn hierop geïnspireerd.

In deze gebouwen is nu een Bier Drive Thru, lekkere kazen en de beste friet uit de omgeving op te halen. Hoe leuk is dat in een tijd waarin de restaurants gesloten zijn? Er branden vuurpotten, overal hangen lichtjes en staan kerstbomen. Het ziet er zo sfeervol uit.

Vanuit je auto kun je het heerlijkste bier bestellen. Online doe je de bestelling voor Piepers en Paupers, waarna de eigenaar het eten bij je auto aflevert. Wat een service!

Hij maakt niet alleen de lekkerste huisgemaakte friet van de aardappels uit Veenhuizen, ook de bijzondere kroketten en huisgemaakt stoofvlees zijn niet te versmaden.

Geweldig om te zien hoe creatief ondernemers kunnen zijn. En wij hadden een feestmaal!


201 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page