top of page
  • Jolanda

Dwingelderveld met vlonderpaden

Nationaal Park Dwingelderveld. Een van de grootste natte heidegebieden van West Europa. Prachtig natuurlijk, maar waar ga je dan wandelen als je maar één dag hebt?

Boswandeling Spier - met vlonderpad

Na wat googlen en rondneuzen op internet zie ik iets over vlonders. Dát klinkt leuk. Een wandeling van 5,5 km vanaf de Boslounge Spier, aan de zuidkant van het Dwingelderveld. Dit is 'm: Witte wandeling Staatsbosbeheer van 5,5 kilometer

Megadruk op de parkeerplaats

Als we aankomen op de parkeerplaats slaat de schrik ons even om het hart. Het is druk. Heel erg druk. De parkeerplaats staat bijna vol en bij de boslounge staan groepjes mensen op elkaar te wachten. Het is dan ook een zonnige zondag, na de grijze dag gisteren. Even twijfelen we, zullen we een andere startplek zoeken, waar het rustiger is? Maar dan besluiten we gewoon te kijken en de witte paaltjes te volgen. En na 5 minuten lijkt het of we iedereen achter ons hebben gelaten.


Zoveel soorten bos

Het is een afwisselende wandeling, met steeds een ander type bos. Waar eerst de bodem nog knaloranje is van de afgevallen bladeren, volgt er later bos met varens, bos met witte berkenboompjes en bos met zacht kaboutermos. Het eerste deel van de wandeling loop je nog vlak langs de weg en hoor je autogeluiden, maar dan wordt het stiller en steeds mooier.

Vennetjes en goudgeel gras

Het bos breekt steeds vaker open en we lopen door een steppeachtig gebied. Met die knalblauwe lucht is het weer net alsof we niet in Nederland zijn. Wat intussen raar is, want ik denk dat bij iedere wandeling en moet het misschien juist omdraaien: dit is typisch Nederlands, zoveel afwisseling en natuurschoon.

Waar zijn de vlonders?

Even twijfel ik, we hebben toch wel de goede kleur gekozen met dit witte pad? Er zouden toch vlonders zijn, waar zijn ze dan? Maar ja hoor, al flink over de helft van de wandeling zijn daar dan de vlonders.

Het is nu redelijk droog, maar wel modderig. In andere jaargetijden schijnt er veel meer water onder de vlonders te liggen. Het is evengoed heel leuk om net wat hoger te lopen. Toch weer een ander perspectief.


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page