top of page
  • Jolanda

Bleek en Berg - Parnassia

De Kennemerduinen, of beter 'Nationaal Park Zuid-Kennemerland'. Van Zandvoort tot IJmuiden, één van de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Een prachtig gebied dat ik nu eens vanuit een andere hoek zag.

Praktisch

  • Het startpunt deze keer was ingang Bleek en Berg, tussen Santpoort Zuid en Bloemendaal.

  • Er is een terrein voor betaald parkeren, maar een stukje voor dit terrein kun je gratis langs de sportvelden staan.

  • Wij deden de rode paaltjesroute van 11,5 km van Bleek en Berg naar Parnassia en terug. Het leuke van deze route is dat je helemaal tot het strand komt.

Mooie gevarieerde wandeling

Dit gebied ken ik vooral van mijn wandelingen vanaf ingang Koevlak op de weg naar Bloemendaal. Ook hebben Joost en ik wel eens een zomer op de Lakens gestaan om te surfen en heb ik toen ook veel gewandeld en gefietst in het stuk bij Parnassia en het Vogelmeer. Deze kant was me nog niet bekend. Vanaf deze ingang kun je drie wandelingen lopen die gemarkeerd staan met paaltjes. Ze nemen er ruim de tijd voor. Wij liepen onze 11,5 bijvoorbeeld in 2,5 uur in plaats van de vier die staat aangegeven. Maar als je onderweg wil zwemmen of picknicken, dan gaat het hard natuurlijk.

Ik liep er gezellig met een vriendin, op een grijze en koude vrijdag. Temperatuur rond het vriespunt. Het was rustig. De week erop ging ik zelf terug om de gele route te lopen. Toen scheen de zon en was het echt een stuk drukker.

Een nieuwe ontdekking voor mij aan het begin van de route is de Oosterplas. Echt, dit is zo'n mooi meer, met een smal paadje tussen dennenbomen dat je erlangs voert. Hier wil ik in de zomer nog eens terug om te zwemmen.

In het gebied grazen Schotse Hooglanders, Konikspaarden en Shetlandponys. Ze zorgen ervoor dat het duingebied blijft stuiven.

Vanaf uitzichtpunt Starreburg kijk je uit over dit mooie gebied, helemaal tot aan zee.

Om de zee zelf te zien, is het handig om de rode paaltjes even te verlaten bij strandtent Parnassia. Dan kun je daar ook wat eten of drinken (ik weet niet zeker of dit op dit moment 'To Go' mogelijk is) en via het strand naar de inkeping in de duinen bij de palenrij lopen om je route te vervolgen. Wij deden dat helaas niet, maar hadden bij de palen toch even uitzicht op zee.

Onderweg loop je langs vele meertjes, plassen en natte stukken duin. We zagen onderweg zelfs een grote vos met een dikke staart. Wow!


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page