top of page
  • Jolanda

Geen rustig rondje Blauwe meer in Drenthe

Het lijkt bijna niet echt, zo mooi blauwgroen is het water. Het doet me denken aan de meren in Slovenië. Maar dit is gewoon in Nederland, in Drenthe vlak bij Hoogersmilde.

De foto's geven een heel sereen beeld, maar de werkelijkheid was anders ;).

Ik liep een rondje om het meer van 3 kilometer lang.

Waarom is dat meer zo blauw?

Hoe kan het dat het meer zo blauw is? Dat is toch niet echt? Toch wel. Het meer is ontstaan omdat er jarenlang zand is gewonnen. Er is een kalkzandsteenfabriek vlak bij, aan wit zand was hier geen gebrek. De zandput die is ontstaan is enorm diep en door het mineraal glauconiet in het zand ontstaat de blauwgroene kleur. Op bewolkte regenachtige dagen neigt het meer naar groen, en op zonnige dagen is het blauwer. Ook de lichtinval doet veel, als je een rondje om het meer loopt, dan kom je alle tinten tegen. Prachtig!

Rondje om het meer

Je typt gewoon in Google maps "Blauwe meer" in en dan word je naar de parkeerplaats geleid. In de zomer is het hier vast heel erg druk, nu viel het mee. Via een kort paadje kom je bij het hek uit, waar je in het hoogseizoen 3 euro moet betalen om op het 'strand' uit te komen. Nu kon ik er zo langs en de officiële wandeling met gele pijltjes gaat al eerder linksaf met een omweg naar het meer.

Het complete rondje is 2,3 km en daar doe je veel langer over dan je zou verwachten. Iedere bocht zie je namelijk weer een andere kleur en weerspiegeling. Het is echt adembenemend mooi.

Niets is wat het lijkt

Zo op de foto ziet het er heerlijk rustig en sereen uit. Een onontdekt wonder van de natuur. Maar niets is minder waar. Logisch natuurlijk met zo'n mooie plek. In de zomer kun je hier fantastisch zwemmen, op deze zonnige lentedag was het ook druk op het strandje. Een groepje jongens had een flinke geluidsbox bij zich en de hiphop was tot aan de andere kant van het meer te horen. Op de een of andere manier lijkt het wel iets meer te echoën door de kalksteengroeve vlak bij. Ik moest er wel een beetje om glimlachen, maar als je een stille boswandeling verwacht, dan kom je bedrogen uit.

Maar al met al is dit echt het omrijden waard. Als je ergens in Drenthe bent, ga dan zeker naar het Blauwe meer!

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page