top of page
  • Jolanda

Autowandelen en het Waterloopbos

Het is onze gezamenlijke hobby: autowandelen. Autofreak Joost en wandelliefhebber Jo combineren zo wat ze leuk vinden. Autowandelen? Ja, dat houdt in dat je gaat touren, naar een nieuw gebied en onderweg op allerlei leuke plekjes uitstapt. Voor een korte wandeling. Om even te kijken en een foto te maken. En dan weer door, naar de volgende spot. Onze bestemming: de Noordoostpolder. Op een regenachtige zondag. Maar dat deert ons niet.

Avontuur is overal: kitesurfers langs de dijk

We volgen onze neus en stoppen waar we zin hebben. Dat is bij het strandje langs de dijk bij Lelystad. Kitesurfers maken hoge sprongen in de wind.


Urk, verregend havenplaatsje

Na de kitesurfers is onze volgende bestemming Urk. Vroeger een eiland, nu een beetje een onbestemd plaatsje, of zou dat komen omdat het grijs en grauw en stil is?

De haven met de scheepswerven is mooi, maar verder is het vooral vergane glorie.

Waterloopbos: historisch openlucht laboratorium

Dit natuurgebied verdient meer dan een kort ommetje. We nemen er dan ook de tijd voor en maken een lange wandeling.

Vroeger werden hier allerlei waterbouwkundige experimenten gedaan, als onderzoek naar de Deltawerken, maar ook naar de haven in Bangkok of Libië.

Het is bijna niet voor te stellen, maar in de tijd dat er nog geen computers waren die de modellen konden doorrekenen, gebeurde het hier in de jaren vijftig in het wild, aan de hand van schaalmodellen. Na de sluiting heeft de natuur het overgenomen en zijn de installaties langzamerhand begroeid met mos. Het is heel bijzonder om hier rond te lopen, het lijkt af en toe wel op een filmset. Dat het regent maakt ons niet uit, het geeft wel een bijzonder sfeertje.

Als het mooi weer is en het mag weer, lijkt met het Proeflab een leuke plek om wat te eten of drinken. Nu is het gesloten.

Schokland, waar vroeger de zee was

Ook historisch is Schokland. Nu is hier polder met stukken bos, maar vroeger was hier de Zuiderzee en lag Schokland als eiland in het water. Dat is nog niet eens zo lang geleden, pas in 1942 werd het met de inpoldering drooggelegd. Het is bijna niet voor te stellen dat vroeger mensen hier de strijd voerden met de elementen. Het oude centrum is nu een museum en doet een beetje aan Marken denken. Aan de andere kant ligt het vuurwachtershuisje, waar vroeger in donkere nachten het licht brandde om schepen te waarschuwen.

Wij rijden weer naar huis, helemaal blij, zo'n dagje autowandelen voelt alsof we op vakantie zijn geweest!


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page