top of page
  • Jolanda

Autowandelen Dwingelderveld

We combineerden onze wandeling over het Dwingelderveld met onze hobby autowandelen. Eigenlijk denk ik dat dit gebied het mooiste te verkennen is per fiets, maar als je net zoals wij maar een dagje hebt, dan is dit een prima alternatief.

Het Dwingelderveld is namelijk zo'n groot aaneengesloten natuurgebied, met bos en heide en vennetjes, dat is niet makkelijk in 1 wandeling te doen. Ik laat je zien wat wij allemaal verkenden.

Dorpje Dwingeloo

In de zomer is het hier vast heel gezellig, nu was het er zelfs voor Drenthe rustig. Het kerkje van het dorp is bijzonder, met de 'siepeltoren' in de vorm van een ui.

Een mooie grote brink met prachtige boerderijen. Die zijn hier overal in de omgeving heel mooi. Heel anders dan de stolpen in Noord-Holland zijn ze hier rietgedekt. Het is leuk touren hier rondom Dwingeloo en Lhee.

De telescoop van het Planetron

Aan de noordkant van het Dwingelderveld staat een enorme telescoop. Fascinerend vind ik het, zo'n gigantische schotel. Het is een historisch monument, bij opening in 1956 was het met z’n 25 meter doorsnede de grootste radiotelescoop ter wereld. Het bouwwerk kostte destijds 1 miljoen gulden. Het Planetron is permanent gesloten, sinds het voorjaar van 2020. Toch kun je nog steeds langs de telescoop lopen. Er is ook een witte paaltjes wandeling van 4km, die zowel langs de telescoop als door het natuurgebied gaat. Ook als je alleen naar de telescoop loopt, heb je prachtig uitzicht over het natuurgebied.

Schaapskooi bij Ruinen

Als je de Dwingelose heide per fiets of wandelend zou oversteken, is het 3,5 km naar de schaapskooi van Ruinen. Met de auto is het een stuk verder, want je moet er helemaal omheen rijden. Wij vinden het een leuke tocht en vanaf de uitkijktoren naast de schaapskooi heb je prachtig uitzicht over het uitgestrekte gebied. Als wij er zijn staat de zon al heel laag en lijkt het veld wel goud. Stil en uitgestrekt ligt het voor ons, terwijl de lucht langzaam roze kleurt. Je zou hier wel weer kunnen gaan wandelen, maar wij doen alleen een kort rondje schaapskooi en rijden dan door om de maansopkomst te zien!

Maanskomst bij de tv toren van Smilde

Voor een blog over de maansopkomst had ik net uitgezocht hoe laat de maan opkomt. Deze zondag is dat zo ongeveer net rond zonsondergang om 16.14. Dus terwijl we aan de ene kant de lucht mooi zien kleuren omdat de zon ondergaat, speuren we aan de andere kant in oostelijk richting of we de maan zien opkomen. En ja hoor, rond half 5 staat ie hoog genoeg om 'm te zien. We stoppen naast de tv toren van Smilde om het eens goed te bewonderen. Een magisch slot van een heerlijk dagje autowandelen.
16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page