top of page
  • Jolanda

Alleen op workation, hoe is dat?

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021

In mijn uppie een midweek in een vakantiehuisje. Voor de een klinkt dat als een zielig raar plan, voor mij was het precies waar ik zin in had. In de week ervoor was ik op mijn werkdagen mijn huis amper uit geweest en het erf alleen 1x af om boodschappen te doen. Ik was wel toe aan wat avontuur.

Via Airbnb had ik een huisje gehuurd in Putten, vlak bij Boshuis Drie waar ik twee jaar geleden met Joost zo'n mooie wandeling had gemaakt. Daar wilde ik heel graag nog eens naar terug, dit leek me een mooie reden.

Workation, wat is dat?

Een echte vakantie is het niet. Als ondernemer moet ik gewoon werken. Maar ja, of ik nu vanaf huis werk, of vanaf een vakantiehuis, zolang ik internet heb, kan ik werken. Een werktrip dus, maar dan vanaf een nieuwe plek. En omdat ik verder geen afleiding heb, kan ik tijdens de werkuren extra gefocust aan de slag, zodat ik daarna tijd genoeg heb om erop uit te gaan. Vanaf het huisje loop je zo het bos in, dus het vakantiegevoel begint direct.


In de praktijk probeer ik mijn werk iedere week in drie dagen te doen en heb ik de andere vier dagen de tijd voor dingen die ik belangrijk vind: mijn gezin, vrienden, huis en tuin, de natuur, lekker sporten. In een midweek van 5 dagen blijft er dus genoeg tijd over. 'Work hard, play hard' is eigenlijk een prima antwoord op 'wat is een workation eigenlijk?'.

Is dat niet eng in je uppie?

Ik krijg die vraag best regelmatig, ook al als ik in mijn eentje ga wandelen. En ik kan me best voorstellen dat je een drempel voelt, al ervaar ik dat helemaal niet zo. Ik heb altijd een opgeladen telefoon bij me en in Nederland is de bewoonde wereld nooit ver weg, mocht er iets gebeuren. Ik voel me in mijn eentje in het bos ook nooit onveilig, dat voel ik me als ik in mijn eentje in een stad loop ook niet.

Eng vind ik het dus niet. Maar is het dan niet eenzaam? Ook daarvan kan ik het me voorstellen dat het vreemd of spannend kan zijn. Zelf vind ik het heerlijk om af en toe met niemand rekening te hoeven houden, in mijn eigen tempo te kunnen lopen, overal te kunnen stoppen voor foto's en zover te gaan als waar ik zelf zin in heb.

Tijdens zo'n workation is mijn dag ook al gevuld met werk en vind ik het heel erg lekker om als ik daarna terug kom van een wandeling niks te hoeven en zelfs een keertje met een bord voor de tv te eten.


Tips voor in je eentje op pad

Wat tips van dingen die voor mij werkten, voor als je ook eens werk & wandelen wil combineren:

  • Zoek vooraf een paar leuke routes uit die je altijd al eens een keertje hebt willen doen. Ik wilde nu heel graag terug naar het Speulderbos bijvoorbeeld om de dansende bomen nog eens te zien.

  • Luister onderweg naar podcasts. Ik wissel tijdens het wandelen vaak af. Eerst loop ik een uurtje lekker in stilte, geniet ik van de vogels en van de rust. Op een gegeven moment heb ik vaak wel zin in een podcast. Ik vind het heerlijk om al lopend een hele nieuwe wereld mee te krijgen. Parel Radio vind ik een hele fijne, omdat ze hier de beste afleveringen van allerlei series laten horen, zodat je een indruk krijgt. Een paar mooie die ik het afgelopen jaar luisterde: Making of an opera, De Plantage van onze voorouders, God's president, Opgejaagd (over het Nederlandse schoolsysteem, vergeleken met het Zweedse). Ook vind ik interviews heerlijk, bijvoorbeeld van Thijs Lindhout, Giel Beelen, Onze man in Deventer (Eus/Özcan Akyol). Het is maar net waar ik zin in heb.

  • Haal je vriezer leeg. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan slecht eten weggooien. Mijn hele vriezer staat dan ook vol met bakjes met restjes. Deze week nam ik een hele stapel mee. Zo hoefde ik geen boodschappen te doen en niet echt te koken. Per dag bedacht ik waar ik zin in had en hoefde ik het alleen nog maar op te warmen.

  • Nodig iemand uit voor een dagje. Bij mij kwam Joost woensdags gezellig logeren. Als tegenhanger van mijn zuinige restjes eten, bestelden we een hele luxe megalekkere box met fantastisch eten. Heel gezellig, en extra romantisch om zo je eigen lief op visite te hebben.

  • Verwen jezelf. Ik schonk op maandagavond een lekker glas rode wijn in. Chippie erbij. Kaarsjes aan. Ging pas wat later koken, er was toch niemand die al honger had/moest werken/plannen had. Na het eten kon ik ook nog rustig even een uurtje werken, had ik de volgende dag weer extra tijd voor leuke dingen.

Wat is er te beleven in Putten?

Ik had het al over het Speulderbos, het bos van de dansende bomen. Het is een prachtig stukje Veluwe. Ik laat je zien waar ik deze week heb gewandeld. In deze tijd is dat zo'n beetje het enige 'vertier', maar het is ook precies waar ik gelukkig van word.


Landgoed Oldenaller

Op maandagmiddag voor ik het huisje in kon liep ik bij Landgoed Oldenaller. Op internet had ik gezien dat hier sneeuwklokjes waren, dat leek me gaaf. Verder had ik me niet echt voorbereid en dat was achteraf gezien niet zo slim. Ik had niet heel veel tijd en wilde niet te lang lopen. Ter plekke zocht ik via Routeyou een wandeling uit, die deels over klompenpaden ging. Eerst die sneeuwklokjes maar spotten op het landgoed. En hoewel het een mooi landgoed is, ontworpen door Jacob van Campen die ook het Paleis op de Dam ontwierp, waren er nog nul sneeuwklokjes. Tenminste, ik zag ze niet.

De wandeling verder was ook niet heel erg bijzonder, ik denk dat de helft langs een grote weg, een golfbaan en gewone boerenlandweggetjes ging. Tsja, dat kun je zo hebben. Ik was wel buiten geweest, op een gewone maandagmiddag.

Het Speulderbos

Hier was ik al eerder geweest met Joost en dat was zo mooi, dat ik dezelfde wandeling van 8,5 km nog eens deed. Vanaf Boshuis Drie, de paarse cultuurhistorische wandeling. En ja, het was weer prachtig!

Terug in de tijd, we hadden toen zo'n mazzel met het weer: we zagen zelfs ijshaar.

Landgoed Schovenhorst

Op woensdag, normaal gesproken mijn vrije dag was de weersvoorspelling wel erg slecht. De hele dag regen. Ik besloot om de eerste helft van de dag gewoon te gaan werken en er daarna toch maar op uit te gaan. En zoals dat gaat: de meeste druppels vallen ernaast. Het was in het bos heel fijn stil en al die druppels aan takjes en in de bomen zorgden voor een heel mooi effect.

Vanuit het huisje is het een klein stukje lopen naar Landgoed Schovenhorst, waar heel veel boomsoorten zijn geplant. Er staan enorme sequoias bijvoorbeeld, net als in Californië. Echt leuk om lekker rond te struinen.

Trage tocht Garderen

Een kwartiertje rijden met de auto en ik sta aan het beginpunt van deze langere wandeling van 14 km (waar ik natuurlijk op de een of andere manier bijna 16 van maak).

Een hele mooie wandeling, die begint over de heuvelrug in een nieuw stuk Speulderbos, maar die het combineert met stukjes weide, heide en dorpjes. Schitterend!

Wel een beetje moe. Gelukkig kom ik weer lekker in een rustig huisje en hoef ik alleen nog maar met een dekentje op de bank.

Het Wilbrinkbos in Voorthuizen

Niet echt een bosbos, het is meer een stuk park. Maar het is vlakbij het huisje en ligt op de route weer naar huis. Op de laatste dag loop ik hier nog heerlijk een uur. De zon is zelfs nog gaan schijnen als toegift. De bomen in dit Wilbrinkbos zijn echt speciaal, hele grote bomen ook weer op een heuvelrug. De wortels zijn deels bloot komen te liggen.

Naast deze mooie heuvelrug is er ook nog 'gewoon bos', heide en twee vennetjes. Heel leuk voor als je een uurtje de natuur in wil.

Ik vond het al met al een groot succes. Deze week gaf me echt een boost, zo aan het begin van februari, waarin ik me normaal gesproken niet op mijn best voel. Eigenlijk heel eenvoudig, gewoon een kwestie van Doen! Een huisje boeken en hup, erop uit. Ik ga het zeker vaker proberen.

En jij? Lijkt het jou wat?

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page