top of page
  • Jolanda

10 x leuke dingen om te doen in Zuid Limburg

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Zuid Limburg is prachtig. Het lijkt net buitenland met alle heuvels, wijngaarden en kronkelige riviertjes. Zelfs tijdens de lockdown zijn er zoveel leuke dingen doen om te doen. Ik deel mijn tips.


1. Wandelen langs de Geul

Het is overal mooi, maar als je langs de kronkelige Geul struint, zie je Zuid Limburg op zijn best. Vlak bij de Belgische grens iets ten zuiden van het Vijlenerbos is het eigenlijk overal mooi. Extra romantisch: de bomen hangen vol mistletoe, dus kusjes geven!

2. E-choppers huren en lekker touren

E-choppers zijn geweldig leuk. Deze elektrische scootertjes zien er stoer en grappig uit en rijden heel stil. Met die brede bandjes is het wel even wennen in de bochten, maar al snel zoef je door het Limburgse land. Wij huurden ze in Valkenburg en reden langs het kasteel Sint Gerlach, met een mooie kerk. Ook tourden we langs de Geul door het mooie mergelgebied De Dellen. Bij een oude groeve zagen we een enorme kudde geiten de berg afstormen. Via een hobbelig gravelpad in het Biebosch kwamen we weer terug in Valkenburg. Wij hadden geen vaste route bedacht, maar keken ter plekke steeds op de kaart met fietsknooppunten. Een beetje op de bonnefooi rijden is juist leuk.

3. Het Toscane van Zuid-Limburg bewonderen

Het wijngebied bij Eys wordt ook wel het Toscane van Zuid Limburg genoemd. De lange rij hoge bomen lijken ook wel een beetje op de cipressen die je daar in het mooie heuvelachtige landschap ziet staan. Met de wijngaarden in de buurt waan je je echt in Italië. Je kunt hier normaal gesproken heerlijke wijnproeverijen doen, maar je kunt ook zelf bij een speciaalzaak een fijne wijn uit de streek kopen en zelf een glaasje meenemen. De Stokhem vonden wij een aanrader, superlicht en fijn van smaak.

4. Een lange dagtocht wandelen van de Heuvellandroute

Het is een wandelparadijs. Overal kun je fijn lopen, maar als je er echt op uit wil is de Heuvellandroute een aanrader. Deze tocht overlapt overigens de Krijtpadroute en loopt van Valkenburg via Slenaken naar Eijsden. Ik paste de routes een beetje aan zodat ik ze kon lopen vanaf ons eigen vakantiehuis in Eys.

Een uitgebreider verslag kun je hier lezen:

Dag 1: Van Eys via Gulpen naar Valkenburg

Dag 2: mijn langste wandeling ooit.

5. Een picknick langs de Geul bij Cotessen

Dit is het helemaal hoor! Zelf allemaal lekkere dingetjes meenemen, fruit, aardbeien in een chocoladejasje, spiesjes met mozarella en tomaat, komkommer en humus om te dippen, broodjes zalm, verse jus en een lekker glaasje wijn. Joost en ik boften, want de meiden hadden alles voorbereid. Met een extra hoeslaken dat ik bij me had als kleedje, kussentjes en een rieten mand om alles in te doen was het helemaal af. Het was ook nog eens fantastisch weer en dat in februari. Net een droom toch! Dit leuke stukje was heel makkelijk te bereiken door vanaf Cotessen naar de rivier te rijden en dan een heel klein stukje te lopen.

6. De ENCI groeve bij Maastricht

Weer zo'n bijzondere plek naast de Sint Pieterberg (waar het beroemde Pieterpad begint of eindigt). Deze groeve was tot 2018 bedoeld voor het productieproces van cement. Tegenwoordig is het een mooi natuurgebied met een fantastisch uitkijkpunt. Via een trap kun je langs alle aardlagen naar beneden. Echt indrukwekkend.


7. Koffietje halen in Maastricht

Zelfs als de restaurants en winkels gesloten zijn, is Maastricht een heerlijke stad om rond te wandelen. Eigenlijk kun je nu het een stuk rustiger is pas goed zien wat een mooie oude panden er staan en wat voor leuke straatjes en pleinen er zijn. Ergens een koffie halen met een bonbon die een Michelinster heeft gewonnen, dat kan dan gewoon een dagbestemming zijn.8. Mooie auto's spotten bij Buitenlust onder aan het Vijlenerbos

Jaja, activiteiten voor iedereen. Ook Joost komt aan zijn trekken. Buitenlust is een cafe/terras met een schitterend uitzicht over het dal tot in België. Gratis uitzicht, daar adverteren ze mee. En dat klopt. Niet alleen op het mooie landschap, maar ook op alle mooie auto's. Op deze eerste lenteachtige dag leek het wel of iedereen een toertochtje ging maken. Heel erg grappig om te zien. Sommige mensen hadden zelfs klapstoeltjes en een tafel vol lekkers meegenomen.

9. Stadswandeling in Valkenburg

Valkenburg is zoveel meer dan een toeristentrekpleister. Of eigenlijk, iets wordt natuurlijk niet zomaar supertoeristisch, vaak komt dat toch omdat een plek heel mooi of charmant is. Valkenburg is dat zeker. Met de Wilhelminatoren en de Fluweelgrot torenend boven de gevels van het oude centrum. De riviertjes met alle bruggen. De schattige pandjes en oude stadspoorten. Ook leuk zijn de geschilderde reclames op de gevels. En als je trek krijgt kunnen we je de friet of patat van Pommes Valkenburg van harte aanbevelen. Met truffelmayonaise110. Het wijngebied verkennen

De mergelgrond maakt Zuid Limburg uitermate geschikt om wijn te telen. Er zijn verschillende wijngaarden, die allemaal prachtig gelegen zijn in de heuvels. Er zijn verschillende wijnroutes. Die bij Wahlwiller, Eys en Trintelen is in ieder geval de moeite waard. Je kunt hier wandelen, maar ook als je met de auto de Mergellandroute rijdt, kom je langs veel van deze plekjes.

Krijg je al zin om naar Limburg te gaan? Ik zou zo weer terug willen, maar dan over een paar maandjes als de bloesembomen in bloei staan. Wow, dan moet het helemaal prachtig zijn.

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page